Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ryby mají nádrž ve Vrchlabí zbavit motolic, nasadí je na podzim

  8:46
Do rybníku Kačák ve vrchlabské části Vejsplachy, který město nechalo odbahnit a vylovit, se vrátí ryby. Radnice tak chce snížit výskyt cerkárií, jež způsobují kožní onemocnění a voda kvůli nim stále není vhodná ke koupání.

Jejich výskyt potvrdily opakované laboratorní analýzy. Do revitalizace nádrže přitom město investovalo deset milionů korun, před letošní koupací sezonou zde postavilo rybářský domek, převlékárny, skákadlo pro plavce nebo molo.

Larvy motolic vyrůstající na vodních plžích, které přenášejí vodní ptáci, se v rybníku poprvé objevily v červnu. Zrovna v době, kdy končila několikaměsíční revitalizace vodní nádrže. Odebrané vzorky plžů výskyt cerkárií potvrdily. Ty u někoho mohou způsobovat cerkáriovou dermatitidu, a voda proto není vhodná ke koupání. 

Odbahnění a vyčištění rybníka v kombinaci s letošním extrémně teplým létem, které nahrává množení larev, přírodnímu koupališti paradoxně neprospělo. 

„Chtěli jsme zdokonalit a zpříjemnit venkovní přírodní koupání na Kačáku. Záměrem bylo přilákat další návštěvníky, kteří tuto lokalitu pro vodní sporty doposud míjeli. Proto mě děsně štve, že nás zaskočila příroda. Rybník jsme vyčistili a příroda zasáhla. Zlepšením průhlednosti vody došlo k nárůstu vodních travin, které jsou zdrojem potravy pro vodní plže,“ postěžoval si vrchlabský starosta a senátor Jan Sobotka (Zvon).

Uvědomuje si, že vrátit reputaci rekreační nádrži nebude jednoduché: „Mnozí návštěvníci budou ztracenou důvěru těžko hledat. Uděláme ale vše pro to, aby se voda vylepšila.“ 

Výsledky laboratorní analýzy vzorků živočišného materiálu, které odborníci udělali zkraje srpna, výskyt motolic opět potvrdily. 

Cerkáriová dermatitida

Je alergické kožní onemocnění projevující se nepříjemnou vyrážkou. První případy tohoto onemocnění vědci popsali už ve 20. letech minulého století. U některých jedinců může kromě svědění způsobovat také nespavost, horečky nebo zduření lymfatických uzlin. Cerkárie ve vodě vyhledávají náhodné hostitele, do kterých pronikají, včetně člověka. Jejich množení pomáhá teplé počasí. Ptačí motolice se vyskytují ve sladké i slané vodě, v Evropě kromě České republiky nejvíce v Rakousku, Francii, Německu, Norsku a na Islandu. V Německu už byl dokonce vyvinut speciální opalovací krém, který cerkárie odrazuje.

„Na zkoumané lokalitě byla zjištěna přítomnost mezihostitelů (vodní plži) i definitivních hostitelů (vodní ptáci) ptačích motolic,“ konstatoval Ivo Šrámek, vedoucí hradeckého pracoviště Zdravotního ústavu.

Město u rybníka nainstalovalo cedule s červeně orámovanými nápisy, které varují před kožní vyrážkou. Přestože je voda takřka průhledná, její obsah a varovné nápisy návštěvníky od koupání odrazují. Do vody se odváží jen málokdo. 

„Viděla jsem lidi, kteří mají vyrážku. Na těle měli docela velké červené skvrny, jako když vás kousne blecha. Chodím kolem rybníka často, jedinců, kteří si troufnou vlézt do vody, je jen málo. Je to škoda, koupání by tady bylo moc hezké,“ uvedla Jana Vydrová z Vrchlabí.

Žádný univerzální nástroj, který by cerkárie spolehlivě zlikvidoval, neexistuje. Vrchlabská radnice proto přistoupí k sérii opatření. Vycházet bude z vypracovaného zarybňovacího plánu a pokusí se zajistit ekologickou stabilitu vodní plochy.

Rovnováhu nastolí štiky a ostroretky

Zarybňovací plán počítá s vysazením štiky, která bude požírat zavlečené druhy ryb. Už dnes se zde vyskytuje například slunka obecná. O regulaci vodních řas na kamenech, které spásají plži, se postará ostroretka stěhovavá. Odborníci městu doporučili vysadit 300 kusů štiky a 400 kusů ostroretky, celkem 80 kilogramů mladých ryb.

„Chtěli jsme je vysadit hned, ale v současnosti se tyto ryby nedají nikde sehnat. Uskutečníme to tedy na podzim a doufáme, že se v rybníku vytvoří určitá rovnováha. Pokud by to nepomohlo, za rok bychom do rybníka dali býložravé ryby. I podle zkušených rybníkářů potrvá rok nebo dva, než se vodní nádrž stabilizuje,“ prozradil vrchlabský místostarosta Alfred Plašil (VPM).

Kromě zarybnění je dalším úkolem snížit v okolí rybníka množství kachen, které infikované vodní plže přenášejí. „Budeme apelovat na veřejnost, aby lidé ve Vrchlabí kachny, které jsou přemnožené, nekrmili,“ zdůraznil místostarosta.

Město podle něj k vodní nádrži také pošle myslivce s loveckými psy, kteří budou vodní ptáky plašit. Autoři zarybňovacího plánu při terénním průzkumu napočítali dvacet kachen divokých a jednu lysku černou. 

„Lze předpokládat, že rybník využívají i další druhy ptáků, a to nejen k hnízdění, ale také jako místo k odpočinku na tahu,“ sdělil spoluautor plánu Jiří Křesina.

  • Nejčtenější

Sto policistů pročesalo Broumovsko, hledali roky pohřešovanou „parukářku“

10. dubna 2024  9:46,  aktualizováno  18:41

Na Broumovsku se opět konala pátrací akce po Veronice Baníkové, která zmizela před dvěma a půl...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Šance by byla, mrzí teď hradecké volejbalisty. Plánují další útok

17. dubna 2024  8:35

Volejbalisté hradecké Slavie po nejúspěšnější sezoně ve své historii vstřebávají fakt, že ji v...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...