Vazební věznice Hradec Králové

Vazební věznice Hradec Králové | foto: Martin Veselý, MAFRA

Falešný vymahač dostal 3,5 roku vězení, podnikatelům má vrátit pět milionů

  • 2
Osmačtyřicetiletý Dušan Karvai z Náchodska půjde za sérii podvodů na podnikatelích na 3,5 roku do vězení. Nabízel jim vymáhání pohledávek, investice do nemovitostí či strojů. Zálohy si však nechával pro sebe.

Krajský soud v Hradci Králové uznal Karvaie vinným v jedenácti bodech obžaloby. Osmi poškozeným má zaplatit celkem 4,8 milionu korun. O peníze je podle spisu připravil mezi lety 2009 a 2016 na různých místech republiky.

Nejvyšší částku, v součtu 1,6 milionu korun, získal od M. V., kterému sliboval, že mu vymůže jeho neuhrazené pohledávky. Důvěřivý muž mu v květnu 2013 v několika splátkách v Hradci Králové a Mohelnici předal 65 tisíc korun. Další desetitisícové částky mu předával od listopadu 2013 do konce roku 2015, aniž by tehdy viděl nějaké vymožené peníze.

Druhou nejvyšší částku musí Dušan Karvai zaplatit poškozenému A. V., od něhož v druhé polovině roku 2014 v Novém Městě nad Metují získal 1,36 milionu korun, které prý potřeboval na koupi domu pro dceru. Sliboval, že peníze vrátí počátkem roku 2015 a navíc mu pomůže s vymáháním nesplacené pohledávky. Ani k tomu však nedošlo.

Podvody přitom Karvai páchal v době, kdy ho za jiné podobné skutky vyšetřovala policie. Okresní soud v Náchodě mu za ně v červenci 2013 vyměřil tříletou podmínku, ale Karvai v páchání trestní činnosti pokračoval dál.

Policisté si pro něj po několikaměsíčním vyšetřování došli v noci na 13. července 2016. Zásahová jednotka ho zadržela na Náchodsku jen pár hodin po uplynutí podmínky. Už tehdy ho vinili za podvody se škodou přes sedm milionů korun (o zadržení jsme psali zde). Na soud poté čekal ve vazbě.

Obžalobě se všechny skutky, které mu kladla za vinu, nepodařilo prokázat. Jde o 2,8 milionu korun, o něž Karvai podle spisu připravil poškozeného V. T., a 300 tisíc korun určených na splacení dluhu. Soud tak jednoho z poškozených odkázal na občanskoprávní řízení.

Podvedenému muži Karvai hrozil, že ho nařkne z dealerství drog

Dušan Karvai se u soudu zodpovídal také z vydírání. Jeden z poškozených po něm chtěl koncem roku 2015 vrátit 463 tisíc korun, které mu dal na údajně výhodný nákup NC strojů, jinak se hodlal obrátit na policii.

„Karvai tehdy muži telefonicky vyhrožoval, že ho obviní z páchání trestné činnosti související s distribucí drog, nebo že na něho vymyslí něco jiného, co by mu mohlo přivodit trestní stíhání. Tím dosáhl toho, že poškozený, který Karvaiovy výhrůžky pociťoval jako své ohrožení, podvodné jednání Karvaie vůči své osobě neoznámil,“ píše se ve spisu.

Přestože soud Karvaiovi uložil souhrnný trest 3,5 roku ve věznici s ostrahou, rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se na místě odvolal.

U soudu byl také jeho komplic Tomáš Sivák, který si už nyní odpykává trest za jiné podvody. Obžaloba ho vinila z toho, že se účastnil několika Karvaiových podvodů se škodou 43 tisíc korun.

„U obžalovaného Tomáše Siváka soud upouští od uložení souhrnného trestu, neboť má za to, že trest uložený dřívějšími rozsudky a jež nyní vykonává, je dostatečný,“ píše se v rozsudku.