Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhledna Milíř se bude opravovat, uškodili jí strakapoudi i plísně

  16:36
Rozhlednu Milíř u Hradce Králové, kterou poškodil strakapoud, čeká oprava. Obec Vysoká nad Labem tam nechá vyměnit několik dřevěných částí. Chráněný pták patrně pomohl objevit poškození konstrukce plísní.

Dominantu krajiny u Vysoké nad Labem, rozhlednu Milíř stojící jižně od Hradce Králové, nechala obec loni na podzim na doporučení statika uzavřít.

Už na jaře tam totiž do dřevěných sloupů tvořících konstrukci chráněný strakapoud vykloval dutiny a v jedné z nich dokonce zahnízdil. Umožnil mu to klid před pozdním zahájení jarní sezony kvůli lockdownu.

Projektant stavby z roku 2013 nyní připravuje výměnu poškozených částí rozhledny, kterou drží tři sloupy, každý z pěti šestimetrových dílů.

Na rozhledně Milíř se usadili strakapoudi.

„Konečně jsme se dohodli se statiky a projektantem, který vypracovává projekt výměny poškozených dřevěných dílů. Z jednoho sloupu se nahradí dvě části a z druhého jedna. Naklované části se odstraní a vymění za nové,“ sdělil starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák (nestraník).

Nepochybuje, že se podaří rozhlednu otevřít na začátku jarní sezony. Oprava bude oproti předpokladům levnější, původně se dokonce hovořilo o výměně dřevěné konstrukce za kovovou.

Rozhledna má statickou rezervu

„V únoru uděláme výběrové řízení, jakmile bude vhodné počasí, poškozené díly vyměníme a v dubnu budeme moci otevřít. Kupodivu to nebude příliš drahé, i s prací bude oprava stát přibližně 200 tisíc korun. Původně jsme se obávali, že to přijde na milion, což je asi tolik, kolik si rozhledna za svou existenci vydělala. Něco jsme utratili za nátěry, ale okolo 800 tisíc korun máme ve fondu údržby,“ vyčíslil Horák.

Výhled na Polabí

Rozhledna na Milíři měří 31 metrů, vyhlídka je ve 27 metrech a skýtá pohled na Polabí, kterému dominuje opatovická elektrárna a zejména Kunětická hora. Konstrukci tvoří dřevo a ocel, vstupní část je z litého betonu. V základech je uloženo 300 tun betonu a 7 tun železa.

Ani podle projektanta Roberta Pixe z firmy Archaplan by opravy neměly představovat větší komplikace:

„Není to nic dramatického. Možné napadení strakapoudem je problém všech dřevěných konstrukcí, riziko tu vždycky bude. Běžně navrtávají i fasády domů.“

„Rozhledna ovšem má čtyřicetiprocentní statickou rezervu pro případ, že by to někdo nařízl, takže větší problémy nehrozí. Jsou tam i menší díry, které zřejmě udělal na zkoušku. I pokud tam je třeba pět menších děr a jedna větší, znamená to takové zeslabení konstrukce, se kterým se musí z pohledu statiky počítat,“ uvedl projektant.

Nyní se vedení obce soustředí na to, aby se situace nemohla opakovat. Za běžných okolností by k tomu na Milíři dojít nemělo.

Biocid bude ptákům zapáchat

„Opravit to umíme, dnes už máme lepší možnosti než v době, kdy se rozhledna stavěla. Připravíme to do několika týdnů. Je to rozhledna, ne jaderná elektrárna. Řešíme i systém kontroly spár, zatékání a tak dále, aby byla jistota, že konstrukce bude mít garantovanou údržbu. Je to naše srdeční záležitost, snažíme se, aby rozhledna dobře fungovala,“ řekl Robert Pix.

„Musíme udělat opatření, aby se strakapoud nevrátil. V úvahu připadá mechanická zábrana. Hlavní částí jeho sezony je jaro, takže tam dáme nové dřevěné díly napuštěné tlakově impregnovaným prostředkem biocid, který mu bude smrdět, což by ho mělo odpudit,“ řekl starosta.

„Když zahnízdí jinde, tak už pro nás nepředstavuje nebezpečí. On tam i dříve zkoušel tesat, ale lidé ho rušili. Nevadí mu, když se chodí pod stromem, na kterém v pěti metrech tesá, ale něco jiného je, když se lidé pohybují metr od něj,“ uvedl starosta Horák.

„Loni na jaře jsme mu to ulehčili tím, že jsme otvírali až v květnu a tím mu nechali celou jarní sezonu na tesání a zahnízdění. Nechtěli jsme ho omezovat a nechali jsme ho vyvést mladé. To bylo někdy v polovině května, takže se to časově docela vhodně krylo s otevřením,“ vysvětlil starosta.

A hned připomněl, že ještě letos by mělo následovat opatření, které ptáku v návratu zabrání mechanicky: „Na podzim chceme sloupy, když to řeknu zjednodušeně, omotat drátěným pletivem, aby se ke dřevu nedostal.“

Potíž je s plísněmi, do spojů zatékalo

Práce strakapouda v covidovém období patrně pomohla ke zjištění, že osm let stará konstrukce je v místech, kde se spojují dřevěné a kovové části, napadena plísní.

„Strakapoud nám vlastně pomohl. Je možné, že kdyby nebyl covid, tak se o tom vůbec nedozvíme. Ukázal nám, že tam vyhnilá dutina už byla. Do některých spojů zatékalo, strakapoud to objevil a vlastně nám to označil. Takže další okruh zásahů se bude týkat pořádného zatěsnění všech spojů. V místě čepů, kde jsou na sebe dřevěné díly nasazeny, klempíři zhotoví takové kornouty nebo sukničky, aby mezi ně nezatékalo,“ řekl starosta.

„Strakapoud má dva důvody, proč stromy napadá. Jeden je teritoriální, kdy ťukáním do dřeva říká, že je to jeho území. To nám nevadí. On to na rozhledně provozuje už roky, dělá do dřeva nehluboké díry, které na podzim tmelíme a přetíráme,“ podotkl starosta.

„Závažnější pro nás je druhý důvod. Na jaře si totiž hledá stromy, které mu znějí dutě, a tam si dělá hnízdní dutinu. Myslím si, že kdyby tam nezatékalo, tak by si ji na rozhledně neudělal. To by mu za tu námahu nestálo,“ popsal starosta Horák.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...