Exnáměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislav Všetečka jde k soudu | foto: ČTK

Soud zakázal politikovi být jednatelem, starostové z něj udělali ředitele

  • 1
Bývalý hradecký vicehejtman Rostislav Všetečka z éry Pavla Bradíka (oba ODS) zůstane i nadále v čele městské odpadové společnosti na Rychnovsku. Na páteční valné hromadě ho podrželi starostové. Když mu soud zakázal být jednatelem, vytvořili pro něj novou pozici ředitele firmy, na kterou se výrok soudu nevztahuje.

Papírovou rošádu v odpadové společnosti Odeko odstartoval rozsudek odvolacího Krajského soudu v Hradci Králové, který 10. listopadu uznal Všetečku vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Jako tehdejší předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje podepsal Všetečka v říjnu 2008 smlouvu na předražený nákup rentgenů pro krajské nemocnice a podle obžaloby způsobil škodu nejméně 16,5 milionu korun (o případu čtěte zde).

„Byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání dvou let se zkušební dobou čtyři roky. Zároveň mu byl uložen zákaz výkonu funkce statutárního orgánu a člena kolektivního statutárního orgánu obchodních korporací a družstev na dobu čtyř let,“ uvedla mluvčí Okresního soudu v Hradci Králové Barbora Marková Tichá.

Všetečka byl tak v obchodním rejstříku jako jednatel společnosti Odeko vyškrtnut a akcionáři svolali valnou hromadu, aby zvolili nového šéfa.

Starostové obcí z Rychnovska, jež jsou akcionáři odpadové společnosti Odeko, se však Všetečky vzdát nechtěli. Mluví o něm jako o dobrém manažerovi, který dokázal firmu stabilizovat a najít nové zdroje peněz.

Podle Jany Galbičkové, bývalé starostky Týniště nad Orlicí, které má ve firmě 29procentní podíl, se objevil návrh, že by se Všetečka mohl stát prokuristou, tedy že by za firmu dál jednal jako zmocněnec. Proti tomu se však postavili někteří akcionáři. Sama Galbičková návrh označila za obcházení soudu (zmínila se o tom tady).

V Borohrádku, který má ve firmě druhý nejvyšší podíl, o takovém postupu dokonce jednali zastupitelé.

„Chtěl jsem slyšet jejich názor, abych měl při hlasování podporu většiny zastupitelů města Borohrádek. Přijali jsme usnesení, že nechceme, aby ve společnosti pan Všetečka pracoval v nějaké vedoucí pozici. Budeme chtít nové výběrové řízení na pozici jednatele, aby se neměnila organizační struktura,“ řekl starosta Borohrádku Martin Moravec (nez.).

Bude na pozici zaměstnance

Vůle zastupitelů Borohrádku však narazila na názory ostatních akcionářů. Ti tříčtvrtinovou většinou schválili změnu organizační struktury a do funkce jednatele jmenovali starostu Holic Ladislava Effenberka (ČSSD).

„Dění ve společnosti Odeko se aktivně účastní od roku 1995, má zkušenosti z VAK nebo z Lesního družstva Vysoké Chvojno. Odeko velmi dobře zná a je určitě způsobilý řídit obchodní společnost,“ uvedl starosta Albrechtic nad Orlicí Jaromír Kratěna (nez.).

Valná hromada také odhlasovala zřízení pozice ředitele, jehož práci dosud vykonával přímo jednatel.

Starosta Holic Ladislav Effenberk (ČSSD) bude na Všetečku dohlížet.

„Ředitel by měl převzít provozní záležitosti a jednatel se bude soustředit jen na hlavní statutární úkony. Jmenování ředitele patří do kompetence jednatele. Valná hromada mu doporučila, aby jím jmenoval pana inženýra Všetečku,“ doplnil Kratěna.

Effenberk už před valnou hromadou neskrýval, že nevidí důvod, proč by Rostislav Všetečka nemohl zůstat ve firmě na jiné pozici. Ocenil jeho manažerské schopnosti a později potvrdil, že mu post ředitele nabídne.

„Už jsem rozhodnutý. Jeho výsledky byly skutečně velmi dobré. To je hlavní důvod,“ řekl.

MF DNES se pokusila Rostislava Všetečku kontaktovat, nezvedal však o víkendu telefon.

Všetečka stojí v čele odpadové společnosti od roku 2014

„Zastavili jsme destabilizaci společnosti, což je zásadní rozhodnutí. Pakliže tam pan Všetečka zůstane, bude na pozici zaměstnance. Určitě nemá zakázáno pracovat, má pouze zakázáno být ve statutárních orgánech. Je to lepší řešení, než aby to dělal někdo nezkušený,“ zdůvodnil výsledky valné hromady starosta Týniště nad Orlicí Libor Koldinský (TOP 09).

Rostislav Všetečka stojí v čele odpadové společnosti od roku 2014. Vzešel z výběrového řízení, které se konalo několik měsíců před komunálními volbami.

Bývalý vicehejtman Všetečka za svého působení na kraji čelil několika kauzám. Kromě předraženého nákupu rentgenů se o něj policie zajímala také v souvislosti s nákupem nábytku pro královéhradecký krajský úřad.

Zakázku za 35 milionů korun tehdy radní schválili bez výběrového řízení, za což kraj dostal od antimonopolního úřadu pokutu 800 tisíc korun. Nábytek byl několikanásobně předražený, třeba věšák na kabáty stál 21 tisíc (podrobnosti o kauze čtěte tady).

Všetečka čelil kritice, že do vedení krajského odboru dosadil svou přítelkyni, s níž pak za peníze kraje odjel k moři. Bez vědomí zastupitelů také dosadil svého syna na pozici zástupce kraje v Bruselu. Vyslance tehdy dodala krajská projektová firma, v níž byl Všetečka členem představenstva.