Bílí severní nosorožci odchovaní ve Dvoře Králové v keňské rezervaci

Bílí severní nosorožci odchovaní ve Dvoře Králové v keňské rezervaci | foto: Dana Holečková

Rohy nad zlato. Rezervaci s nosorožci z Česka ohrožují v Africe pytláci

  • 4
Vzácní bílí nosorožci ze Dvora Králové, kteří se před necelými dvěma lety odstěhovali do rezervace v Keni, se ocitli na horké půdě. Po životní stránce se jim prý daří výborně, ale rezervaci Ol Pejeta ohrožují pytláci. Letos zabili už pět kusů jiných druhů kvůli rohům, které jsou dražší než zlato.

Keňská rezervace, v níž žijí i čtyři kriticky ohrožení severní bílí nosorožci z dvorské zoo, bije na poplach a žádá veřejnost o finanční pomoc. Přestože vedení v květnu najalo přes třicet nových ozbrojených strážců, pytláci řádí dál a na větší zabezpečení obřích výběhů nejsou peníze.

"Ocitli jsme se v kritické situaci, která ohrožuje největší rezervaci černých nosorožců ve východní Africe. Pytláctví dosáhlo nebývalých rozměrů, protože cena nosorožčích rohů překonala cenu zlata," uvádí Ol Pejeta na svých oficiálních stránkách.

Nosorožci se páří, výsledky nejsou

Samci Súdán a Suni a samice Nájin a Fatu odletěli z Česka do Keni předloni před Vánocemi a v menších výbězích si postupně zvykali na život v buši, na příjem přirozené potravy i na elektrické ohradníky.
Dvojice samic a samců žily zpočátku odděleně. K jejich prvnímu kontaktu došlo až loni v dubnu a od té doby se ošetřovatelé snaží vytvářet vhodné podmínky pro vznik chovných párů, které by mohly přivést na svět vytoužené mládě vzácného severního bílého nosorožce.
"Naši nosorožci se teď pohybují volně v buši, i když pod nepřetržitým dozorem svých afrických strážců a ošetřovatelů. Súdán je s pěti jižními samicemi a třemi mláďaty ve velkém zhruba stopadesátihektarovém výběhu. Nájin, Fatu a Suni jsou v menším, asi osmihektarovém," přiblížila šéfka dvorské zoo Dana Holečková.
Súdán pravidelně páří samice jižního poddruhu a ošetřovatelé rovněž zaznamenali páření mladší dvorské samice Fatu.
"Od té doby Fatu do říje nešla, což dává naději, neboť šance na její zabřeznutí jsou mimořádně vysoké. Případnou březost lze potvrdit vyšetřením trusu, ale všichni musí být trpěliví, protože k výrazným hormonálním změnám potvrzujícím březost dochází u samic nosorožců nejdříve po uplynutí tří měsíců od páření," upozornila Holečková.

K opatřením ke zlepšení bezpečnosti, ostrahy a účinnějšímu boji s pytláky potřebuje rezervace 465 tisíc dolarů. Zatím však má k dispozici jen necelou třetinu této částky. Proto žádá veřejnost o peněžní dary a zájemcům nabízí i možnost minimálně za 500 dolarů pojmenovat některého z dvaceti mladých nosorožců.

Jednou z posledních nosorožčích tragédií v Ol Pejetě byla brutální pytlácká poprava mladého samečka jižního bílého nosorožce Maxe.

"U Maxe byli naši strážci jen několik minut poté, co uslyšeli výstřely. V jeho těle nalezli sedmnáct kulek z automatické pušky. A protože byl nedávno kvůli ochraně zbaven obou rohů, pytláci mu při hledání zbytků této stále cennější trofeje odřezali i kus tváře," popisují pracovníci rezervace.

Ředitelku královédvorské zoo Danu Holečkovou zprávy z Afriky nijak neznepokojují: "O naše nosorožce strach nemám. Jsou umístěni ve vnitřním ochranném pásmu, tedy v jakési vlastní rezervaci uprostřed Ol Pejety, pod neustálým dozorem ve dne i v noci. Každý z nich má svého osobního strážce a ošetřovatelé s nimi v rezervaci i spí."

Zabíjí se za plotem

K zabití nosorožců podle ní došlo vždy v blízkosti plotu velké rezervace, která má rozlohu 360 kilometrů čtverečních.

"Opatření na ochranu našich nosorožců jsou dostatečná. Proto věřím, že k jejich ohrožení nedojde. Ale mám obavy o ty ostatní, a proto se snažíme i prostřednictvím našich kontaktů napomoci tomu, aby keňská vláda tresty za pytlačení ještě zpřísnila," uvedla Holečková.

Kriticky ohrožených severních bílých nosorožců přežilo posledních sedm v zoologických zahradách ve Dvoře Králové a v americkém San Diegu. Přitom jen čtyři dvorští, kteří nyní pobývají v Africe, jsou schopni rozmnožování.

Nedávno tým zoologů z Austrálie, Srí Lanky a Česka dospěl k názoru, že vymírající severní poddruh bílého nosorožce by se měl považovat za samostatný šestý druh - nosorožce Cottonova.