Rock for People Hope v Hradci Králové a kapela Maneskin (13. srpna 2021)

Rock for People Hope v Hradci Králové a kapela Maneskin (13. srpna 2021) | foto: Martin Veselý, MAFRA

GLOSA: Dojetí z nadšení aneb duch Rock for People přežil zlou dobu

  • 0
Sice vinou restrikcí trochu okleštěný, přesto se v Hradci Králové „festival naděje“ a nových technických možností Rock for People Hope povedl. Organizační tým dělal, co mohl a podle reportéra MF DNES, který se festivalového maratonu zúčastnil, může být na sebe hrdý. Příští ročník bude čtyřdenní.

Jeden a půl roku. Tak dlouho jsem nikoli vlastní vinou neslyšel živou muziku a nenasál atmosféru festivalu či alespoň ojedinělého koncertu.

Naposledy to bylo 14. února 2020, kdy do Tipsport Arény vlétly metalové party Megadeth a Five Fingers Death Punch. A pak až v pátek 13. srpna kolem půl osmé večer, kdy to na hradeckém letišti rozbalili švédští Imminence.

Rock for People Hope v Hradci Králové a kapela Halflives (13.8.2021).

Přestože jsem tu partu z Trelleborgu slyšel teprve podruhé v životě, dojala mne. A pak i Halflives, LANDMVRKS, Pabst, Annisokay a dokonce i Leoniden, přestože žánr indie rock je mi blízký asi jako zemlbába nebo rýžový nákyp. Dojalo mne, když několik stovek převážně teenagerů promočených v hustém lijáku neúnavně skandovalo Ma-nes-kin.

Odměnou byla živelná show kapely, která vyhrála soutěž pro mě pochybné kvality a jejíž stylista by zasloužil žalobu z koženého nevkusu, ale tento bezvýznamný minus Italové Maneskin přebili neuvěřitelným temperamentem, nezpochybnitelným talentem a především vynikajícím koncertem.

Dojal mne i politický komentátor Jindřich Šídlo, který odhodil ostych a ve stanu plném lidí se svou logopedickou vadou zaráčkoval rrespirrátorr. Ale co mne nadchlo nejvíc, to byl organizační tým dvoudenního festivalu naděje Rock for People Hope.

V šibeničně krátké době připravil festival se vším všudy včetně několika prozatím nevyzkoušených technických novinek. Při sobotní děkovačce se klaněl ostýchavě. Přitom na sebe může být hrdý. Mimochodem: ročník 2022, který bude 15. až 18. června, má být největší v historii festivalu.

I když je Rock for People od ledna 2020 beznadějně vyprodaný, do prodeje nyní míří další edice vstupenek, protože mají organizátoři možnost vybudovat na příští ročník ještě větší areál.

V sobotu pořadatelé také odtajnili headlinery příštího ročníku.

„Slibovali jsme vám na příští rok něco obrovského. A možná to bude ještě větší, než jste čekali. Představujeme čtyřdenní Rock for People 2022,“ prozradil pořadatelský tým.

Headlinery jednotlivých dní budou Biffy Clyro, Royal Blood, Fall Out Boy a Green Day. „A to je teprve začátek. Čeká nás největší ročník v historii festivalu,“ poznamenali pořadatelé. Další novinky oznámí už tento čtvrtek.