Barokní areál na Kuksu v červenci zaznamenal jednodenní rekord návštěvnosti...

Barokní areál na Kuksu v červenci zaznamenal jednodenní rekord návštěvnosti (20. 7. 2016). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Žalobce musí doplnit spis ke korupci při opravě Kuksu, soud obžalobu vrátil

  • 0
Kauza zmanipulování veřejné zakázky na revitalizaci barokního areálu Kuks na Trutnovsku zatím k soudu nepůjde. Pražský městský soud případ vrátit státnímu zástupci. Čtveřici lidí hrozí za ovlivnění zakázky deset až dvanáct let vězení.

Trestní stíhání se týká bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise tendru, dvou zaměstnanců vítězné společnosti Gema Art Group a Petra Semeniuka, který je obviněný jako prostředník zjednání výhody této firmě.

Podle databáze Infosoud rozhodli soudci o vrácení obžaloby k došetření počátkem října. 

„K důvodům rozhodnutí nemohu v tuto chvíli sdělit nic bližšího, protože se rozhodovalo v neveřejném zasedání a rozhodnutí ještě nebylo rozesláno,“ uvedla k tomu mluvčí soudu Markéta Puci.

Trestní řád stanoví, že soud vrátí věc státnímu zástupci k došetření po předběžném projednání obžaloby, jestliže je to potřeba k odstranění závažných procesních vad nebo k objasnění základních skutkových okolností, bez nichž není možné v hlavním líčení rozhodnout. Státní zástupce si proti rozhodnutí může podat stížnost.

Zakázka na revitalizaci barokního areálu přišla na více než 322 milionů korun, z toho přes 314 milionů šlo z evropské dotace. Tendr v roce 2013 vyhrálo Sdružení Hochtief.CZ - Gema Art Group, přičemž podle kriminalistů zajistila toto vítězství obžalovaná čtveřice. Zakázka totiž byla podle jejich závěrů ušita na míru právě Gemě.

Obžaloba tvrdí, že hlavní inženýr celého projektu Dubový poskytoval prostřednictvím řady e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi, který je dále přeposílal lidem z Gemy - konkrétně jejímu statutárnímu řediteli Zdeňku Fučíkovi a člence dozorčí rady Kateřině Richterové.

Firma se takto podle žalobce předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo a sama dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak na úkor ostatních zájemců o zakázku využila k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a za poškození finančních zájmů EU hrozí Dubovému, Fučíkovi a Richterové až deset let vězení. Semeniuk může dostat až dvanáctiletý trest, protože čelí obvinění také z padělání směnky.

,