Náměstí ve Vrchlabí vítalo v mrazu olympioniky, gratuloval i Krakonoš

  • 5
Náměstí ve Vrchlabí v pondělí odpoledne bouřlivě přivítalo úspěšné vrchlabské olympioniky z her v Pchjongčchangu. Eva Samková dostala od základní školy tričko plné podpisů, Michal Krčmář od bývalého učitele historickou lyžařskou hůl.

Stejně jako před čtyřmi lety po hrách v ruské Soči sportovcům tleskalo plné náměstí. V mrazivém pondělí se v centru krkonošského města sešla více než tisícovka lidí. Příchozí přivítali stříbrného biatlonistu Michala Krčmáře, bronzovou snowboardcrossařku Evu Samkovou i rychlobruslařku Karolínu Erbanovou, která v Jižní Koreji vybojovala životní bronz na pětistovce. Společně s nimi si elektrizující atmosféru užívala běžkyně na lyžích Karolína Grohová.

Stovky návštěvníků se na náměstí T. G. Masaryka sešikovaly už dvě hodiny po poledni. Zatímco Eva Samková teprve byla na cestě, Michal Krčmář už chodil mezi diváky, přijímal gratulace a rozdával rozhovory. Na velkém plátně mezitím běžely záznamy medailových závodů vrchlabských olympioniků. 

„Přijel jsem hlavně kvůli Evě Samkové, jejíž rodina pochází z naší vesnice. Fandili jsme ale všem českým reprezentantům. Sedm medailí je obrovský úspěch, který se jen tak nebude zopakovat,“ řekl Pavel Major z Petrovic u Kutné Hory, který byl v Krkonoších s rodinou na dovolené.

Krčmář na pódium přišel zahalený v české vlajce

Kolem 16. hodiny už bylo na náměstí i  v mínus 10 stupních plno. S gratulacemi přispěchal i Krakonoš. Jako první na pódium vystoupala bronzová snowboardistka Eva Samková. „Stříbrná medaile byla docela blízko, ale jsem hrozně ráda, že to takhle dopadlo. Náš sport je krásný v tom, že i závodník, který jede na čtvrtém nebo šestém místě, může nakonec vyhrát,“ uvedla reprezentantka, která získala medaili na druhé olympiádě v řadě. Z Vrchlabí jede do Španělska, kde ji čekají další závody světového poháru.

Biatlonista Michal Krčmář na pódium přišel zahalený v české vlajce a divákům ukázal stříbrnou olympijskou medaili, kterou senzačně vybojoval ve sprintu. „Měl jsem štěstí, že toho 11. února si sedlo úplně všechno. Kdybyste se mě zeptali, jak jsem střílel, tak vám neřeknu nic, protože si střelnici absolutně nepamatuju,“ vzpomínal na životní závod.

Olympionici dostali od vrchlabské radnice jako dárek za účast na hrách v Jižní Koreji společenské hodinky. Obdrželi také další dary. Základní škola Náměstí Míru, kam reprezentanti chodili, věnovala Evě Samkové tričko se 492 podpisy všech žáků a pedagogů. 

Michal Krčmář zase dostal od svého bývalého učitele Aleše Suka historickou lyžařskou hůl, kterou používali Harrachovi fořti a později horští financové. Pedagog z Dolní Branné někdejšího svěřence uvítal slovy: „Nazdar šampione. Jestli pak víš, že jsi mě šestkrát rozbrečel,“ popsal, jak jeho stříbrný závod v přímém přenosu i záznamy prožíval.

„Pchjongčchang byla už sedmá olympiáda, na které jsem měl bývalé žáky. Těším se, že je budu mít i na té osmé za čtyři roky v Pekingu,“ řekl někdejší trenér běhu na lyžích. Biatlonista mu naopak věnoval své startovní číslo ze závodu s hromadným startem a olympijské odznaky, které Aleš Suk sbírá.

Čtyři reprezentanti na pódiu, husarský kousek pořadatelů

Kromě trenéra byla na pódiu s medailisty také bývalá vynikající vrchlabská běžkyně na lyžích a reprezentantka Blanka Paulů. „Koukala jsem se na olympiádu ve dne v noci a jsem opravdu hrdá na to, že jsem z Vrchlabí a že tu můžeme přivítat dokonce tři medailisty,“ uvedla stříbrná medailistka ze štafety na zimní olympiádě v Sarajevu v roce 1984. Rychlobruslařka Karolína Erbanová s běžkyní na lyžích Karolínou Grohovou dorazily do Vrchlabí až navečer.

Pro krkonošské město byly olympijské hry v Pchjongčchangu mimořádně úspěšné. Kromě Samkové, Krčmáře a Erbanové přivezla bronzovou medaili další rodačka Veronika Vítková, velmi silnou vazbu na Krkonoše má rovněž dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká. Majitelka zlaté medaile ze superobřího slalomu i snowboardového paralelního slalomu vyrůstala ve Špindlerově Mlýně.

Organizátorům pondělní akce se povedl husarský kousek, když na zdejší náměstí dokázali v jediný den přivést hned čtveřici vrchlabských reprezentantů. Zvlášť když v ten samý den se konala obdobná akce na Staroměstském náměstí v Praze

„Týden jsme řešili, jak to uděláme. Nakonec se nám povedlo je tu mít všechny v jeden den, což považujeme za velký úspěch. Vážíme si toho, že dali Vrchlabí přednost před Prahou,“ poznamenal organizátor Petr Ticháček.