Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velké projekty, které se léta nedaří, už nové vedení Hradce raději neslibuje

  10:35
O opravách Velkého náměstí, Benešovy třídy, Severních teras a Žižkových sadů se v Hradci Králové mlčí. Nemohou totiž začít dřív než za čtyři roky.
Velké náměstí v Hradci Králové (10. května 2018)

Velké náměstí v Hradci Králové (10. května 2018) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Před čtyřmi lety hlásala z billboardů dosluhující náměstkyně hradeckého primátora Monika Štayrová: Opravíme Velké náměstí a Benešovku. To vám garantuji! Letos už by tak bláhový slib voličům nenaservíroval ani ten největší optimista. Je totiž jisté, že obě revitalizační monstrakce nemohou začít dříve než za čtyři roky, a to ještě za předpokladu, že se v administrativních procesech nepřihodí žádný zádrhel.

Základ rozpočtu na příští rok sice počítá s výdaji na Benešovu třídu i Velké náměstí, ale v porovnání s investicemi na ZUŠ Střezina a ZŠ Úprkova, 90milionovou přestavbu křižovatky Mileta a 261milionové finále stavby stadionu půjde jen o drobné.

Multifunkční stadion bude

Dobrou zprávou mezi horšími je, že dostavba arény navzdory ztrátě naděje na dotaci ve výši 292,6 milionu korun od Národní sportovní agentury (NSA) ohrožena není. Dotační stamiliony na stadion chybět budou, jen není jisté kde.

„Jsem přesvědčená, že nebude nutné škrtat, to ale neznamená, že budeme mít dostatek peněz na spoustu jiných investic v oblasti kultury, sportu či životního prostředí,“ řekla Pavlína Springerová (HDK), jež by 24. října na ustavujícím jednání zastupitelstva měla být zvolena historicky první ženou v čele Hradce Králové.

„Dobrou zprávou však je, že za prvních šest měsíců letos je město výnosy o 200 milionů v plusu v porovnání s prvním půlrokem minulého roku. To znamená, že díky rozpočtovému určení daní, díky větším výnosům a příjmům město bude mít meziročně velmi pravděpodobně v rozpočtu na příští roky plus x stovek milionů. Tento rok to vypadá až na 400 milionů, což znamená, že se finančně vrátíme k roku 2019. To je dobrá zpráva, protože můžeme říct, že stadion nezabije ostatní projekty a snad budou peníze i na další investice,“ dodala.

Dohromady město za arénu zaplatí 631 milionů bez daně. Podařilo se zažehnat riziko, že se stavba zastaví. Stadion se příští rok otevře, ač až na konci června a o 59 milionů dražší.

„Ano, dostavět, ale prosím už nevymýšlet žádné další vícenáklady. Nepřidávejme, protože peníze sice máme, ale mohli bychom je použít na něco úplně jiného. Stále se bavíme o ceně stavby, ale nebavíme se, kolik nás bude stát provoz. Na to dosluhující vedení města stále nemá odpověď. Ještě jsem neslyšel, kolik nás to bude stát. Je tedy hodně důležité, aby se rychle našel provozovatel stadionu a také, aby město prodalo minoritní podíl v klubu,“ navázal Pavel Vrbický (Piráti).

Problémy pustily kořeny

O pár měsíců dříve než stadion se otevře lávka přes Labe za astronomických 169 milionů. Za oba projekty na město prší kritika. Jenže ještě tvrdší hodnocení schytává za akce, které se roky nehýbou z místa. Málokdo tuší, proč.

Pohříchu některé se nejenže nehýbou, ale jejich problémy jako by pustily kořeny. Revitalizace Benešovy třídy, rekonstrukce Velkého náměstí, opravy Severních teras a Žižkových sadů – ve všech případech lze jen velmi těžko odhadovat, kdy se je podaří roztlačit. Naštěstí se neopakuje situace z roku 2018, kdy se sliby a garance tiskly na billboardy.

Pokud by vše šlo podle loňských představ končícího vedení, na Velkém náměstí by bylo opraveno aspoň podloubí v severní části. Jenže není, město dosud nesehnalo několik souhlasných stanovisek vlastníků nemovitostí.

„Když se vše podaří vykomunikovat, stavební povolení budeme mít nejdřív za dva až tři roky a začátek výstavby za čtyři. Není reálné, že by to dodělalo nové vedení města. Dá se to však připravit a i to bude úspěch,“ konstatoval Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec).

Koho je to vina? Minulé vlády

S předpovědí, že Hradec se v následujících čtyřech letech dopracuje maximálně k přípravám, souhlasila i Springerová. Vina se přehazuje vždy na dosluhující vedení. Veškeré práce byly v dezolátním stavu, jak budoucí koalice ukazuje na končící vládu, konkrétně na náměstka Jiřího Bláhu (ODS).

„Vůbec nic se neděje, vedení jednoznačně ztratilo zájem, když jsme poslali k ledu nesmyslný projekt podzemního parkoviště. Současné vedení města i na komunikaci s vlastníky nemovitostí najalo odborníky a výsledek je žalostný. Naše rodina na Velkém náměstí žije a vím, jaká ta komunikace byla. Dostali jsme dva dopisy, další jednání v podstatě žádné, žádná snaha něco vyřešit. Považuji to za skandální nečinnost,“ zdůraznila Springerová.

Některé vlastníky nemovitostí na náměstí se vůbec nepodařilo najít, další blokují rekonstrukci kvůli parkování. Těm by chtěl vyjít vstříc Miroslav Hloušek (ODS):

„Varianta ODS s podzemním parkovištěm není špatné řešení. Ale byl jsem i na představení studie architekta Chmelíka. Líbilo se mi, že by se konečně udělal kruhový objezd při vjezdu do Mýtské ulice. Abychom mohli posoudit, která studie je lepší, potřebovali bychom tu druhou dotáhnout stejně daleko jako tu první. Obě však mají spoustu pozitivního.“

Podle Springerové by řešením bylo parkování v Žižkových kasárnách, která stále patří armádě: „Myslím si, že ministerstvo obrany by mohlo být nakloněno nápadu směny kasáren za objekty na letišti. To se úplně nabízí, protože kasárna nemají být v centru.“

Benešova třída v roce 2026?

Podobný příběh jako Velké náměstí prožívá i Benešova třída. Také opravy nejlidnatější ulice v kraji budou moci začít přinejlepším v roce 2026. Když se vše bude dařit, stavební povolení Hradec může mít v roce 2025, pak vypíše tendr. Revitalizace jedné třetiny mezi lety 2012 až 2014 přišla asi na 150 milionů, zbývající náklady se odhadovaly na 800 milionů. Nyní už se mluví o půldruhé miliardě.

„Také proto musí být akce rozložena do delšího období,“ uvedl Hloušek.

K dispozici by mohly být peníze z domácích či evropských dotačních titulů. „Po ty roky nemůžeme spát, protože na zemi leží spousta peněz. Vloni na podzim vláda schválila program IROP, kde je 124 miliard pro revitalizaci veřejných prostranství. Pak je to Národní program obnovy, kde je 16 miliard, ale i další zdroje. Z hlediska dotační politiky se musíme profesionálně připravit, nic neslibovat a pracovat,“ řekla Springerová.

„Je potřeba projekt zrevidovat a podívat se, jestli někde nejsou pochybení. Musí se také zásadně změnit informovanost obyvatel Benešovky. Oni opravdu moc nevědí. A není pravda, že můžeme jen čekat. Musí se začít pracovat aspoň na centru Hvězda, na lávce na Kozlovce, je potřeba dělat na kontejnerových stáních, ale také můžeme pracovat na Central parku k Rozárce,“ zdůraznil Jan Holásek.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...