O pokračování tvrdého přístupu k hazardu ve Dvoře se vyslovilo 82 % hlasujících (ilustrační foto).

O pokračování tvrdého přístupu k hazardu ve Dvoře se vyslovilo 82 % hlasujících (ilustrační foto). | foto: Karel Pešek, MAFRA

Lidé se vyslovili pro zákaz hazardu ve Dvoře Králové, referendum platí

  • 0
Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku má za sebou obecní referendum. Lidé potvrdili, že nechtějí ve městě hazard. Zároveň si přejí, aby město i do budoucna vlastnilo a rozhodovalo o kanalizačních a vodovodních sítích. Hlasovat přišla víc než polovina voličů, výsledky jsou pro radnici závazné.

Radnice spojila referendum o důležitých otázkách města s mimořádnými volbami. Chtěla tím zvýšit šance, že se ho zúčastní přes 35 procent obyvatel, což je podle zákona minimum, aby byly výsledky hlasování pro město závazné.

To se také povedlo. "Referenda se zúčastnilo 54 procent obyvatel," uvedla Eva Ježková z městského úřadu, která plebiscit organizovala. 

V první otázce měli lidé odpovědět, zda souhlasí s tím, že do konce roku zmizí z města všechny herny, což upravuje vyhláška z roku 2011.

Druhou otázkou si radnice chtěla pojistit, že si lidé ve Dvoře přejí, aby i v následujících letech vlastnilo zdejší kanalizační a vodovodní sítě pouze město. To se totiž s bývalým provozovatelem léta soudilo o peníze za provoz, což ve Dvoře vzbuzovalo velké emoce.

Proti krokům radnice se vyslovilo jen malé procento voličů

Pro úplný zákaz hazardu bylo nakonec 82 % hlasujících, pro vodovody a kanalizace vlastněné a provozované městem je dokonce 96 % lidí, kteří se přišli vyjádřit.

Referenda se v šestnáctitisícovém městě zúčastnilo o něco méně lidí než předčasných voleb do Sněmovny. V nich hlasovalo 60 procent voličů.

O něco víc přitom zajímala obyvatele Dvora otázka kanalizací. Dosavadní kroky radnice podpořilo 6 807 lidí. Pro pokračování tvrdého přístupu k hazardu se vyslovilo 5 812 obyvatel.

"Vnímáme to pozitivně. Tím, že jsme vsadili na stejný termín, jako byly volby do Sněmovny, byla účast až nad očekávání vysoká. Co se týče vodovodů a kanalizací, tam asi hodně udělalo své i to, že si lidé ještě pamatují, co se tu dělo v posledních třech letech s bývalým provozovatelem," uvedl místostarosta Jan Bém. 

Radnice tak dosáhla toho, v co doufala. "Vyhláška o hazardu, která zakazuje veškeré automaty v našem městě, platí dál. Co se týče vody, i tam je struktura nastavená," dodal Bém.

Proti referendu byla ve Dvoře část opozice, která jej považovala za zbytečné (více o čtěte zde).