ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podfoukl vás Robert? Nestyďte se a přihlaste se, vyzvala policie seniorky

  • 12
Nebezpečný recidivista podvedl na Královéhradecku dvě starší ženy. Obral je o desítky tisíc korun. Podle policie může být jeho obětí více. Představoval se pod falešným jménem, nejčastěji jako Robert, a tak policie hledá další případné oběti. Muž už je ve vazbě.

Kriminalisté z Hradce Králové v minulém týdnu osmašedesátiletého muže obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a přečinů vydírání, podvodu a zpronevěry.

Podle vyšetřovatele na začátku července v centru Hradce oslovil 66letou ženu a pomohl jí s nákupem až domů. V kuchyni však využil její chvilkové nepozornosti a sebral jí 25 tisíc korun.

V polovině září oslovil opět v Hradci 73letou ženu a vylákal z ní pod smyšleným jménem a se smyšlenými záminkami 63 tisíc.

„Jako jednu ze záminek uvedl, že havaroval a potřebuje nutně peníze na opravu auta. Po ženě, u níž pár dní pobýval, však požadoval další a další peníze. Poslední částku mu vydala až po slovním a následném fyzickém napadení. Ženě způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Podle policie má již ztotožněný muž v rejstříku trestů 17 záznamů a jedná se o zvlášť nebezpečného recidivistu. Z vězení vyšel v polovině loňského července, kde si odpykával desetiletý trest za násilnou trestnou činnost.

Soudce na recidivistu uvalil minulý týden vazbu z obavy, že by mohl v trestné činnosti pokračovat, uprchnout nebo ovlivňovat svědky.

Muž je nezaměstnaný a ani nepobírá žádné peníze, takže je velmi pravděpodobné, že během roku na svobodě podvedl další ženy. Podle policie vystupoval pod fiktivními jmény, převážně však užíval jméno Robert, a pod fiktivními záminkami z žen lákal peníze.

„Podvedené ženy, které se na různých místech v Hradci Králové seznámily se starším mužem, jemuž daly nějaké peníze, vyzýváme, aby odhodily případný stud a přihlásily se na lince 158,“ požádala mluvčí.