Recidivista strávil ve vězení půl života, po propuštění šel loupit a krást

  • 9
Rychnovští policisté dopadli dva lupiče, kteří napadli a okradli koncem června osmadvacetiletého muže a pokusili se platit jeho platební kartou. Navíc u jednoho z nich doma našli kradené elektrokolo. Mnohokrát trestanému recidivistovi nyní hrozí návrat do vězení až na deset let.

„Policejní komisař v úterý zahájil trestní stíhání proti dvěma mužům (55 a 29 let), které obvinil ze spáchání loupeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádeže,“ uvedla mluvčí policie Šárka Pižlová.

Koncem června obvinění muži napadli v nočních hodinách 28letého muže, který se opilý vracel z restaurace.

„Odtáhli jej mezi vzrostlé stromy a požadovali po něm peníze a cigarety. Když napadený nechtěl uposlechnout jejich příkazu, fyzicky ho napadli a po pádu na zem mu z kapsy u kalhot vytáhli peněženku s doklady, platební kartou a hotovostí,“ popsala mluvčí policie.

Zanedlouho se lupiči pokusili na benzínové čerpací stanici odcizenou kartou zaplatit, avšak marně. Zachytila je při tom bezpečnostní kamera.

Za mřížemi strávil 25 let

Během vyšetřování se ukázalo, že pětapadesátiletý recidivista se začátkem července vloupal do dřevěné kůlny v Nádražní ulici v Rychnově nad Kněžnou, odkud odcizil elektrokolo v hodnotě přesahující 50 tisíc korun.

„Po dopadení pachatele se nám podařilo zajistit i kolo, které jsme vrátili majitelce,“ uvedla Pižlová.
 
Recidivista loni v říjnu po čtyřech a půl letech opustil vězení, kde si odpykával trest za loupež. Celkem strávil ve vězení ze svého života 25 let.

„Od návratu z vězení jsme muže řešili mimo jiné i za krádež mobilního telefonu, za pokus krádeže a porušování domovní svobody, přestupek proti občasnému soužití a v neposlední řadě jsme mu uložili tři pokuty,“ vyjmenovala mluvčí policie důvody, proč recidivista čeká na verdikt soudu ve vazbě.

Jeho komplic je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny jim hrozí až desetileté vězení.