Historik Ondřej Vašata ukazuje unikátní akvarel, který zachycuje Trutnov zkraje 19. století. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Půda muzea vydala unikátní obraz Trutnova. Na místě Uffa stojí stodoly

  • 0
Při úklidu půdy Muzea Podkrkonoší v Trutnově před blížící se rekonstrukci střechy našli zaměstnanci muzea něco, co si troufli nazvat objevem roku. Na podlaze ležel starý akvarelový obraz. Když jej muzejníci prozkoumali, zjistili, že v rukou drží jedno z nejstarších vyobrazení Trutnova.

Město je na obrazu zachyceno v době, kdy na místě dnešního společenského centra Uffo stály pouze stodoly a na místě současných předměstí byly typické dřevěné vesnické usedlosti.

Historik Muzea Podkrkonoší Ondřej Vašata nález pokládá za velké překvapení.

Vzácný obraz, který zachycuje Trutnov zkraje 19. století

"O obrazu jsme nevěděli a vůbec jsme s tím nepočítali. O jeho existenci nevědí ani bývalí pracovníci muzea, kteří tu dělali v šedesátých až osmdesátých letech. Nikde nejsou záznamy, že by ho někdy muzeum vystavilo, a neobjevil se ani v žádné publikaci o Trutnově," líčí nadšeně historik.

"Dostal se tam zřejmě tak, že ho někdo možná při nějaké rekonstrukci odložil a obraz tam doslova zapadl. Naposledy byl jako exponát orazítkován v 50. letech," dodává Vašata.

Obraz je kopií veduty Trutnova uložené ve Vídni

Muzejníci se hned dali do podrobného průzkumu starého obrazu. Brzy zjistili, že akvarel je kopií veduty Trutnova z roku 1805, která je uložena v archivu ve Vídni. "My máme pouze její reprodukci," pokračuje Vašata a dodává, že obraz zřejmě tvořil člověk, který nebyl z Trutnova.

"Autorem je jistý Bernstein, ale v literatuře a záznamech nikde nefiguruje. Možná to nebyl nijak významný malíř. Dokonce zapomněl nakreslit některé drobné detaily, které původní veduta má. Třeba u kostela zapomněl na boční vchod nebo na mlýnské kolo u Horního mlýna, které na originální vedutě jsou. Někde zase přimaloval okna, kde nikdy nebyla," ukazuje.

Vašata dodává, že velká hodnota obrazu je v naprosto věrném zachycení historické podoby města. Autor nezapomněl na Horní bránu, zámek, kostel, děkanství, Janský vrch s Janskou kaplí ani další historické budovy v podobě, kterou měly před více než dvěma stovkami let.

Město ještě svírají původní hradby s branami. Malíř zachytil Trutnov z Červeného kopce, kromě vnitřního města zobrazil i nevelká předměstí.

Velké požáry v Trutnově určily období vzniku obrazu

"Zobrazení města ze starší doby se vesměs nedochovala, protože Trutnov v minulosti zasáhlo několik ničivých požárů," líčí Vašata.

Obraz zřejmě muzeu někdo věnoval při jeho vzniku v roce 1890. Mnozí představitelé města i obyvatelé tehdy muzeu věnovali věci, které však kvůli nedávným požárům nebyly staré více než několik desítek let.

Právě podle záznamů o požárech lze odhadnout stáří obrazu. Podle historiků nejspíš vznikl kolem roku 1805.

"V roce 1799 vyhořel trutnovský farní kostel a poté získal tuto věž přesně v podobě, která je na obraze. V roce 1816 město opět vyhořelo a na Horní bráně se objevila nová, jednodušší věž a střecha. Tady je ještě ta původní před požárem," ukazuje Vašata.