Gepardí rodina se dělí: samci odjeli do Katovic, náhrada je z Francie

  • 0
Gepardí paterčata už návštěvníci královédvorské zoologické zahrady pohromadě nikdy neuvidí. Chovatelé se rozhodli smečku, která spolu byla od narození, na doporučení koordinátora chovu rozdělit. Dva samci v úterý odcestovali do polských Katovic.

Trojici zbylých samic doplní dva parťáci z Francie, kteří už jsou ve Dvoře Králové.

Paterčata se narodila v říjnu 2014 samici Darili a zkušenému Nesciovi. Poprvé v historii zahrady se podařilo odchovat všech pět sourozenců (o úspěchu zoo jsme psali zde). Po roce a půl je však společné soužití u konce.

„Jde o sourozence, takže pro nás samci nemají chovatelsky uplatnění. Pro zbylé samice máme připravené nové chovné samce z Francie, kteří jsou o několik měsíců starší,“ vysvětlila zooložka Gabriela Linhartová.

Ošetřovatelé nejprve oddělili samce Altaie a Fahda od sester Inti, Nameri a Zee, které zůstaly v prosklené expozici pavilonu šelem. Samce z vnitřního boxu nahnali východem do venkovního výběhu, kde byla odchytová klec.

„Klec je průchozí. Gepardy jsme dva týdny předem učili chodit skrz ni, aby na to byli zvyklí. Dali jsme jim povel, aby klecí prošli. Když byli uvnitř, dveře klece se zavřely,“ popsala zooložka.

Před naložením do auta pracovníci zoo načetli čipy, které mají šelmy od narození pod kůží, aby se ujistili, že do Polska povezou správná zvířata. V nákladním autě gepardy přestěhovali do dřevěných transportních beden. Za hustého sněžení auto vyrazilo na Katovice. Na převozu nejrychlejších suchozemských zvířat se podílelo osm pracovníků.

Francouzské gepardy chce zoo nejprve spojit s matkou paterčat Darili. „Relativně nedávno jsme ji oddělili od mláďat, takže ji teď necháme nějaký čas odpočinout. Ve druhé polovině roku postupně přistoupíme ke spojování,“ uvedla Gabriela Linhartová.

Inti, Nameri a Zee si na chvíli, než se s novými parťáky potkají ve výběhu, musí ještě počkat. Gepardi pohlavně dospívají ve dvou letech. Ideální dobou pro spojení je třetí rok.

Zahrada odchovala už 82 mláďat gepardů

Dvorská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele emblematických afrických šelem na světě. První gepardi se ve výbězích objevili v roce 1967, o 21 let později je zoo začala pravidelně rozmnožovat.

Od té doby se tu narodilo 82 mláďat, čtyřikrát paterčata. Ve třech dalších porodech byl vždy otcem zanedlouho šestnáctiletý samec Nescio, ve Dvoře Králové zplodil 22 mláďat. V současnosti v zoo žije sedm gepardů.

Gepardí paterčata se narodila v říjnu 2014.

Paterčata jsou pro zahradu raritou, ještě nikdy se totiž nepovedlo kompletně odchovat celý vrh. Jedinečný úspěch zoo oslavila loni v červnu ceremoniálem s hosty z různých kontinentů.

Peruánsko-česká rodina pro samičku vybrala jméno Inti, jež v kečuánštině znamená slunce. Další mládě dostalo jméno Zee od Agnes Laury Peniškové původem z Kamerunu. Zee znamená v africkém jazyce Ewondo gepard. Stejně jako jméno Fahd, které pochází z arabštiny, a hebrejské Nameri. Mongolská rodina vybrala pro druhého samce jméno Altai podle nejvyšší hory Mongolska.

„Afrika je kolébkou lidstva a právě odtud lidé osídlili pět světadílů. Paterčata gepardů nám tak symbolizují, že i my lidé k sobě máme velice blízko a s trochou nadsázky jsme vlastně všichni sourozenci s africkými kořeny,“ uvedl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.