Příjezdová cesta na Šerlich v Orlických horách.

Příjezdová cesta na Šerlich v Orlických horách. | foto: PČR

Orlické hory praskaly ve švech, pod Šerlichem policie posílala auta pryč

  • 355
V obležení turistů byla od rána oblast kolem hory Šerlich v Orlických horách. Provoz na příjezdové cestě po poledni začali řídit policisté. Řidiče s úmyslem zaparkovat posílali pryč, možný byl pouze průjezd. Bezohlední šoféři totiž parkovali v zákazech a bránili tak průjezdu autobusů či záchranářů.

Horské sedlo pod Šerlichem je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Neukáznění motoristé však v pátek po zaplnění všech parkovišť začali parkovat také v místech, kde se stát nesmí.

„Zjistili jsme, že tito řidiči v oblasti komplikovali průjezd a mohlo by se stát, že neprojedou větší vozidla hromadné dopravy nebo například Horská služba, složky IZS či údržbáři. Museli jsme proto začít dopravu regulovat,“ řekla iDNES.cz mluvčí policistů Eva Prachařová.

Dopravu na místě usměrňovaly policejní hlídky. Omezení trvalo přes dvě hodiny. „Řidiče, kteří potřebovali pouze projet na druhou stranu, nechávali policisté projet. Nicméně ty šoféry, kteří chtěli vyjet nahoru a zaparkovat, odkláněli pryč,“ doplnila mluvčí.

Překážející auta hlídky zkontrolovaly a jejich řidičům rozdaly pokuty. Někteří totiž podle Prachařové blokovali také místa určená třeba k otáčení autobusů či jiných obslužných vozidel.

Po sáňkařích je spoušť. Sjezdovky jsou plné odpadků, naříká asociace

Opakovala se tak stejná situace jako v minulých dnech, na Nový rok se však podle policistů výrazněji vyhrotila. Vše se zlepšilo až odpoledne, kdy lidé začali odjíždět domů. 

Komplikace policisté předpokládají také o víkendu, zájem o jednodenní návštěvy horských oblastí totiž roste. Místo do lyžařských středisek, uzavřených vládním nařízení, totiž lidé většinou vyrážejí za turistikou nebo sáňkovat.

„Hory jsou plné, ale z jiných míst nemáme nahlášené žádné závažné problémy. Apelujeme na řidiče, aby dodržovali dopravní značení a umožnili tak, aby si všichni hory užili bez problémů,“ doplnila Prachařová.

Obec Deštné v Orlických horách několik let usiluje o rozšíření parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, jehož kapacita je zvláště v zimní sezoně nedostatečná, auta často komplikují průjezd po silnici II/311 mezi střediskem v Deštném a Orlickým Záhořím. K atraktivnosti lokality přispěla i nedávno otevřená rozhledna na Velké Deštné, ke které se lze nejsnáze dostat právě ze sedla pod Šerlichem.

,
Témata: Orlické hory