ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zadlužený předseda vysál účet společenství vlastníků, zbyla stokoruna

  • 106
Ze společné pokladny jednoho panelového domu v Hradci Králové si předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) přivlastnil více než 1,3 milionu korun, kterými splácel své dluhy. Jeho sousedé to zjistili, až když na účtu zbyla necelá stokoruna. Muže stíhá policie.

„V těchto dnech vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové obvinil ze zpronevěry šedesátiletého muže,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Případ se stal v jednom z panelových domů na Moravském Předměstí v Hradci Králové. Předseda SVJ peníze vybíral postupně a vykazoval je jako dotaci pokladny.

Předseda splácel své dluhy

„Trestní oznámení podali vlastníci jednotek, kteří pojali podezření na prapodivné fungování SVJ, kdy následně zjistili, že na společném účtu mají jen necelou stokorunu,“ upřesnila policejní mluvčí.

Z vyšetřování vyplynulo, že šedesátiletý muž byl předsedou SVJ v domě již od roku 2003 a svou funkci v minulosti vykonával spolehlivě. Před necelými deseti lety si však začal brát krátkodobé půjčky a dostal se do dluhové spirály. Své dluhy nebyl schopen uhradit a k jejich splácení začal používat peníze z pokladny SVJ.

Obviněnému muži, který je stíhaný na svobodě, hrozí až osm let vězení.