VIDEO: Zahraniční šoféři kamionů brzdili auta na D11 při předjíždění

  • 51
Pokuta hrozí dvěma zahraničním řidičům kamionů, kteří na dálnici D11 u Hradce Králové při předjíždění zpomalili provoz. Neměli pro předjížděcí manévr dostatečnou rychlost a omezili jiná auta v levém pruhu. Podle policie se podobných přestupků dopouštějí právě spěchající cizí šoféři.

Dálniční policisté z Prav u Hradce Králové tvrdí, že potkávají neukázněné řidiče v nákladních autech neustále. Při předjíždění zpožďují provoz za sebou o desítky sekund i minuty.

Policista na motorce nyní zachytil oba stejné přestupky na kameru z helmy, když projížděl po D11.

 „Z obou videozáběrů je zřejmé, že řidiči kamionů přesahujících délku sedmi metrů předjížděli jiné vozidlo, přestože na jeho předjetí neměli dostatečnou rychlost. Svou výrazně nižší rychlostí v levém pruhu pak omezili ostatní vozidla,“ uvedla mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková.

Policista na motorce kamiony vyvedl k nejbližšímu exitu, kde je bezpečně zastavil a přestupek s nimi projednal.

Policie v obou případech oznámila podezření ze spáchání přestupku na příslušnou radnici. Aby se zahraniční šoféři nevyhýbali správnímu řízení, uložil jim kauci v částce 10 tisíc korun.

Podle platného zákona řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3,5 tuny a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 metrů, nesmí předjíždět na dálnici jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, protože by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy.

„Letos na D11 policisté již evidují 26 takových případů. Ve 14 případech z nich byla zahraničním řidičům uložena kauce celkem za 132 tisíc korun. Jedná se o velmi celkem závažné porušení pravidel silničního provozu, které může vést i k fatálním tragickým dopravním nehodám,“ podotkla mluvčí.

Za přestupek hrozí řidičům pokuta 5 až 10 tisíc korun, k tomu zákaz činnosti od 6 do 12 měsíců a přičtení sedmi trestných bodů.