Prameník minerálky Idy v Náchodě | foto: archiv Městského úřadu Náchod

Prameník minerálky Idy v Náchodě je zavřený. Město postaví ještě jeden

  • 2
Radnice v Náchodě v sobotu uzavřela prameník oblíbené minerálky Idy u bývalých lázní v Bělovsi. Odstávka kvůli opravě technologie potrvá zřejmě několik týdnů. Město zároveň zahajuje přípravy stavby druhého prameníku.

Nový prameník se bude nacházet na opačném břehu řeky Metuje. K jeho výstavbě radnice přistoupila kvůli dlouhým frontám lidí, které se u stávajícího prameniště pravidelně tvoří.

Lázně v Bělovsi

Malé lázně vznikly v Bělovsi jako konkurenční podnik. Podle běloveského kronikáře Antonína Samka tam objevili pramen František roku 1873 a při něm vznikl lázeňský podnik, který konkuroval zavedeným běloveským lázním na druhém břehu Metuje, než se spojily a nějakou dobu fungovaly společně.

V Malých lázních bývala výletní restaurace i divadelní sál. Hospoda i prameník František jsou už zbourané, pramen zasypaný.

Město už omezilo odběr minerálky na 15 litrů za osobu a den. Lidé ale provozní řád porušují. Termín znovuotevření nynějšího prameníku zatím není znám.

„Protože stávající technologie slouží již řadu let, je pro vybudování nového prameníku nutné provést její rozsáhlé obnovení včetně zkvalitnění čerpání vody. S tím souvisí nutná odstávka stávajícího prameníku v následujících týdnech,“ uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Náchodští radní v červenci letošního roku schválili záměr, že by nový prameník vznikl za Kauflandem a město by pořídilo nové vrty minerální vody v Bělovsi.

„Připravujeme novou výstavbu s kolonádou a prameništěm v prostoru Malých neboli Starých lázní v Bělovsi. Zde by měl v příštím roce vyrůst areál s rekonstruovaným posledním zbytkem původních lázní, tedy domku s věžičkou, kde by mohlo být letní občerstvení s terasou. Na domek bude navazovat kolonáda s umístěním nového prameníku. Bude sem zavedena minerální voda z nových vrtů,“ uvedl místostarosta Tomáš Šubert.

Podle něj bude k dispozici i dostatečně velké parkoviště u staré hasičské zbrojnice v těsném sousedství. Nový prameník vyjde podle odhadu místostarosty asi na dva miliony korun.

Radnice letos zadala zpracování studie, kde se nachází kvalitní minerálka k pití. Zřejmě na podzim chce pořídit čtyři nové vrty. Se státem jedná o koupi dvou vrtů (více zde).

Uzavřené lázně jsou v soukromých rukou a chátrají, majitelé je několikrát nabídli městu ke koupi, ale nikdy se nedohodli.