Požár, jaký byl u Labské boudy, nepamatují deset let, zásah trval 21 hodin

  • 43
Téměř 21 hodin zasahovali hasiči ze Špindlerova Mlýna u požáru louky a lesa nad Labskou boudou v Krkonoších. Na místě byli mezi prvními a přes noc likvidovali skrytá ohniska. Takový požár za posledních deset let nepamatují.

Bylo to v 16:12, když operační středisko krajských hasičů přijalo informaci o požáru nad Labskou boudou. Volající uvedl, že vidí vysoké plameny, do nichž se opírá silný vítr a hrozí proto rychlé rozšíření požáru.

„Operační důstojník na místo postupně vyslal celkem sedm jednotek požární ochrany a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Mezi prvními povolanými jednotkami byli i dobrovolní hasiči ze Špindlerova Mlýna. Devět mužů rychle nasedlo do dvou vozidel a vyrazilo na kopec. Plameny viděli už po cestě. Na hřeben stoupali dlouhých 15 minut.

„Když jsme tam jeli, viděli jsme přes údolí oheň o šířce nějakých 300 nebo 400 metrů. Něco takového jsme tady ve Špindlu za posledních 10 let nezažili,“ popsal iDNES.cz velitel družstva ze Špindlerova Mlýna Pavel Viktorin.

Když dorazil na místo, viděl plameny po celé délce cesty od Labské boudy k prameni Labe. Oheň se zastavil asi 100 metrů od budovy. 

„Plameny ji ale přímo neohrožovaly. Vítr foukal od Labské boudy a oheň se šířil na Polsko a k Harrachovu, takže jsme všechny síly soustředili na to, aby nám požár nepřekročil cestu (od pramene Labe k České budce). Z polské strany ho drželi Poláci,“ líčil Viktorin.

Českým hasičům z Královéhradeckého i Libereckého kraje pomáhali také kolegové z Polska a čtyři členové horské služby. Hořelo v náročném terénu a hasičské vozy se nedostaly dál než k prameni Labe, odkud museli hasiči k ohni natáhnout hadice. Lidi i techniku proto blíž k požářišti dopravovaly čtyřkolky horských záchranářů.

„Převáželi jsme na čtyřkolkách vše potřebné, aby hasiči mohli oheň zvládnout. To se jim nakonec podařilo,“ sdělil náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Oheň na 36 hektarech

Oheň se kvůli silnému větru rozšířil na plochu 600 krát 600 metrů. Hasiči se původně domnívali, že plameny zasáhly i polskou stranu hor, ale oheň se nakonec přes hraniční cestu nedostal. Od severu ho likvidovalo pět polských cisteren. Na pomoc měl přiletět i vrtulník, ale kvůli silnému větru a tmě zasáhnout nemohl.

„Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu v 18:52 hodin a zbývající ohniska zlikvidovat v 19:27 hodin. Zřídili jedno čerpací stanoviště, odkud doplňovali cisterny s vodou,“ popsala Götzová.

Přestože hlavní část zásahu skončila již večer, osm hasičů na místě zůstalo až do rána. Mezi nimi i čtyři členové jednotky ze Špindlerova Mlýna v čele s Pavlem Viktorinem.

„Byl tam nepřetržitý dohled. Pomocí džberových stříkaček, zádových vaků a ženijní techniky jsme rozhrabávali skrytá ohniska. To jsme dělali až do nedělního poledne,“ popsal Viktorin, který se se třemi kolegy vrátil na základnu až po 21 hodinách od výjezdu. Téměř po celou dobu přitom teploty na hřebenech zůstávaly pod nulou. Hasičů pomáhali i pracovníci Vrbatovy boudy, kteří se postarali o teplé nápoje a občerstvení.

Teprve v neděli dopoledne si místo převzali pracovníci Správy KRNAP. Až do večera však budou hasiči požářiště dál hlídat a ještě dva dny by měli v lokalitě provádět průběžné kontroly. Příčina požáru a výše škody jsou předmětem vyšetřování.

„Upřesnění by mohlo být známo během pondělního dne,“ dodala mluvčí.