Dřevostavbu plnou slámy nechali hasiči raději shořet, majitel souhlasil

  • 78
Jedenáct jednotek hasičů zasahovalo u požáru dřevostavby v České Skalici. Pro hasiče byl pohyb v domě nebezpečný, nakonec objekt po domluvě s majitelem nechali dohořet. Příčinou požáru je nedbalost, škoda je přibližně pět milionů korun.

Shořelý dům se nacházel v části České Skalice Malá Skalice. Měl slaměnou izolaci a uvnitř byly uskladněné balíky se slámou, což napomohlo rychlému rozšíření požáru. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu.

„Pohyb v objektu byl tak pro zasahující nebezpečný a zásah byl veden primárně zvenčí. Intenzita požáru byla taková, že postupně docházelo k samovolné destrukci objektu. Uvnitř vyhořela i jedna tlaková 10kg propanbutanová lahev,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči se dohodli s majitelem, že dům se kontrolovaně nechá dohořet. Jednotky chránily vedle stojící přístavek a ochlazovaly okolí i padající trosky.

„Postupně byl počet jednotek na místě zredukován, nakonec zůstalo požářiště pod dohledem místní jednotky. Škoda je předběžně odhadnuta na 5 milionů korun, příčinou vzniku požáru byla nedbalost,“ dodala Götzová.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky Jaroměř, Náchod, Hradec Králové a dobrovolné Česká Skalice, Velká Jesenice, Provodov-Šonov, Nové Město nad Metují, Jaroměř, Chvalkovice, Hořičky, Červený Kostelec. Zálohu pro případ jiné mimořádné události držely JSDH Jaroměř a Náchod.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz