Herec Pavel Nový při soutěži o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U...

Herec Pavel Nový při soutěži o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U kapličky v Peci pod Sněžkou. (24. září 2011) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

O víkendu končí sezona cyklobusů v Krkonoších, guláš uvaří i Pavel Nový

  • 0
Poslední zářijový týden bude v Krkonoších patřit sportu a dobrému jídlu. Vyrazit můžete na výlet na kolech do hor, sezona cyklobusů brzy skončí. V Peci pod Sněžkou si pak pochutnáte na Krakonošově guláši.

V neděli po svatém Václavu oficiálně skončí krkonošská cykloturistická sezona a na silnice letos naposledy vyjedou oblíbené cyklobusy.

"Provoz krkonošských cyklobusů ukončíme 30. září. Autobusy vybavené na přepravu kol letos jezdily už devátým rokem a příští rok se na ně turisté mohou znovu těšit," informovala Petra Zítková z Regionálního turistického informačního centra Krkonoše ve Vrchlabí, které cyklobusy zajišťuje.

Pět linek ze šesti bude v provozu od čtvrtka do neděle, a to mezi Harrachovem a Pomezními Boudami, Jilemnicí a Horními Mísečkami, Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, Úpicí a Pomezními Boudami či Žacléří a Trutnovem.

"V provozu už není jen cyklobus z Hradce Králové do Vrchlabí, který jezdil jen do konce srpna," uvedla Zítková.

Hradečáci ale nemusí smutnit. Stále mohou využít jeden z vlaků Českých drah s vagonem s rozšířenou přepravou jízdních kol, který spojuje Hradec Králové s Trutnovem. Tam mohou přestoupit na cyklobus jedoucí do Pece Pod Sněžkou a na Pomezní Boudy na hranici Česka a Polska.

Nejvytíženější letos byly především linky z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna a následně i na Špindlerovu boudu a z Úpice na Pomezní Boudy.

"Autobusy kromě cykloturistů hojně využívali i pěší turisté. Odhadem se cyklobusy svezlo zhruba 37 tisíc návštěvníků Krkonoš," uvedla Zítková.

Volné dny nabídnou cyklovýlet a souboj špičkových kuchařů

Kolařům budou Krkonoše patřit o státním svátku v pátek 28. září, kdy se uskuteční sedmý ročník cyklistické vyjížďky Okolo Pece. Na pětačtyřicetikilometrovou trať vyrazí účastníci v pravé poledne. Trasa povede přes Horní Maršov, Janské Lázně a Černý Důl na Lesní boudu.

Ti, kteří vyrazí do Krkonoš v sobotu 29. září, mohou se po náročném cyklovýletu přijet nadlábnout do Pece pod Sněžkou, která pořádá pátý ročník akce Krakonošův guláš. Během akce se mezi sebou utká několik profesionálních i amatérských kuchařských týmů.

Na letošní ročník se přihlásilo deset týmů. Největším tahákem bude gulášek, na němž si nejčastěji pochutnávají japonští a američtí turisté, kteří zavítají do Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze. Tým tamních kuchařů bude se svým jídlem obhajovat prvenství z loňského roku.

Každá skupina vyfasuje patnáct kilo masa, jeden kotel s vysokým komínem a pořádný hrnec a bude už jen na ní, co z daných ingrediencí vytvoří. Stejně jako v loňském roce s týmem boudy Máma bude vařit herec Pavel Nový.

Pro porotu i návštěvníky bude deset soutěžních gulášů k ochutnání hned po poledni.