Nepřizpůsobiví si zvykli nepracovat a přijít pro štědré dávky, vytýkali starostové levicovým poslancům. (Ilustrační snímek)

Nepřizpůsobiví si zvykli nepracovat a přijít pro štědré dávky, vytýkali starostové levicovým poslancům. (Ilustrační snímek) | foto: Martin Adamec, MAFRA

Politické půtky nám od neplatičů nepomohou, zlobí se starostové

  • 2
Starostové si začátkem týdne pozvali do Náchoda hejtmana, místní senátory a poslance, ať jim pomohou bojovat s neplatiči a nepřizpůsobivými. Ukázalo se ale, že sociální demokraté a komunisté se zdráhají podpořit zákony z dílny bývalé chomutovské primátorky Ivany Řápkové z ODS, které už ve Sněmovně jsou.

"Nechci, aby to bylo politikum, ale vy jste ho z toho udělali. Sociálnědemokratické vlády nastavily tak štědré dávky, že s nimi pravicová vláda musí něco udělat, a vy teď křičíte Chyťte zloděje," rozhorlila se starostka Hronova Hana Nedvědová vůči poslancům.

Teď by podle ní sociální demokraté měli přiznat chybu a utáhnout opasky v sociálním systému. Starosta Jaroměře Jiří Klepsa opakovaně nutil deset senátorů a poslanců, aby jasně řekli, zda poslanecké novely podporují. Koaliční politici stojí za nimi, opozice nadšená není.

"Pro zákon o hmotné nouzi jsem nehlasovala a ani nebudu. Proč bychom měli cpát sociální dávky soukromým exekutorům?" ohradila se sociální demokratka Vladimíra Lesenská, podle níž má úpravy připravit vláda s ministerstvy, nikoli poslanci.

Další politici měli výhrady k tomu, že by změny v dávkách dopadly i na lidi, kteří poctivě pracovali a ocitli se v nouzi.

Obnovme domovské právo

Dolní sněmovnou už prošla novela zákona o hmotné nouzi, která by dovolila vyměřit exekuci z dávky na živobytí. Radnice by si tak mohly snižovat dluhy od neplatičů. Poslanci se budou také zabývat novelou zákona o přestupcích, podle níž by obce mohly na tři měsíce vykázat pachatele přestupků, pokud v obci nemají trvalý pobyt.

Starosta Klepsa, jenž musí řešit hodně problémů s Romy v pevnostním městečku v Josefově, těmto novinkám věří. Je pro znovuobnovení domovského práva, které v Čechách platilo v letech 1864 až 1948.

"Je to konkrétní nástroj, abychom mohli skutečně bojovat s těmi, kdo migrují, nadávají nám, mlátí nás, sužují naše děti. Ohledně dávek argumentuje paní Lesenská exekutory, ale mně je jedno, kam ty peníze přijdou. V přestupkové komisi nám narůstají neuvěřitelné částky pohledávek, ale není nástroj jak peníze z těchto lidí dostat, smějí se nám," zlobil se Klepsa a žádal, ať politici řeší pomocí novel aspoň zlomek problémů.

Starostové upozorňovali, že když už proti problémovým lidem zakročí, ti se jen přesunou na další působiště. Vycházejí jim vstříc soukromí majitelé domů a bytů, kteří si z jejich dávek dělají výnosnou živnost.

Prevence nepomáhá

Starostové také upozorňovali, že se vyhazují peníze za prevenci, která nepomáhá. Platí to prý o agenturách, jež mají dávat lidem práci. Hlavně jim však vadí, že se ruší služebny policie.

Jitka Gjuričová z odboru prevence kriminality na ministerstvu vnitra se snažila přítomné přesvědčit, že není všechno beznadějné. Města by měla dostávat peníze na kamerové systémy i lidi z problémových komunit, kteří by asistovali strážníkům.. Podobně jako v Novém Bydžově už se strážníky chodí Rom.