Archeologové a kriminalisté našli ostatky tří lidí v Rudníku na Trutnovsku, začalo vyšetřování několikanásobné vraždy. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Nález kostí v Rudníku vyšetřuje policie jako vraždu. Zřejmě poválečnou

  • 19
Kriminalisté vyšetřují nález kosterních pozůstatků v Rudníku na Trutnovsku jako několikanásobnou vraždu. Archeologové odkryli od středy ostatky tří osob asi sto metrů od obecního úřadu. S největší pravděpodobností patří německým obyvatelům zavražděným v červnu 1945 během násilného odsunu.

Podle pramenů by se v Rudníku přímo v centru obce měly nacházet dva hroby. V jednom leží údajně tři němečtí civilisté, v druhém dva (o prvních nálezech čtěte zde).

"Zahájili jsme úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání vraždy na více osobách. Vyšetřování ukáže, zda se nám podaří nalézt konkrétní osobu, která za trestným činem stojí," řekla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Otázkou je, zda je viník vůbec ještě naživu. Policisté už vyslýchali pamětníky, pátrat budou i v Německu. Šance na zjištění pachatele není velká.

Zda policie bude kvalifikovat tento čin jako válečný zločin, není v tuto chvíli jasné. Jedná se o první odkrytý válečný hrob na Trutnovsku.

Pamětníků je v obci pár

Podle rudnického starosty Aleše Malocha je v obci jen minimum pamětníků z konce druhé světové války.

"Je zde minimálně jeden, možná dva lidé, kteří tu dobu pamatují. Když zjistili, že zde tyto práce probíhají, přišli s tím, že vědí, kde hrob je," řekl starosta. V té době jim však bylo okolo deseti dvanácti let.

Odborníci v nejbližších dnech vyzvednou kosterní ostatky a převezou je k antropologickému zkoumání do kriminalistického ústavu.

"Antropologové budou i za pomocí genetiky zkoumat, zda se skutečně jedná o osoby, které jsou v historických pramenech uvedeny," poznamenala Ježková.

Analýza má také odpovědět na to, kdy přesně se vražda odehrála, jakému pohlaví exhumované pozůstatky patřily a jakým způsobem byli Němci zabiti. Kroniky hovoří o zastřelení. "V tuto chvíli to je zatím spekulace," dodala mluvčí.

Je otázka, zda je to válečný zločin

Právě stáří hrobů je klíčové pro další vyšetřování. Pokud by se prokázalo, že se skutečně jedná o válečný zločin, policie může viníka trestně stíhat i téměř sedmdesát let po vraždě. V opačném případě by čin byl už padesát let promlčený.

Podle historických pramenů by se nedaleko měl nacházet ještě jeden hrob se dvěma zavražděnými Němci. "Není zcela jisté, že je tato informace pravdivá," dodala Ježková s tím, že práce budou v následujících dnech pokračovat.

Podle zápisů v německé kronice zastřelili Němce partyzáni, podle české kroniky to učinila armáda. Důvodem bylo, že údajně schovávali zbraně. Odsouzení si měli hrob sami vykopat.

Místní o událostech i díky kronikám věděli, hmatatelné důkazy však až dosud chyběly.

"Je všeobecně známé, že se tu v roce 1945 něco stalo, ale nikdo nevěděl, jestli to byla skutečně pravda," sdělil tajemník obecního úřadu v Rudníku Jiří Jirásek.

Nechtěli, aby přes hroby vedla cyklostezka

Kriminalisté se o kauzu začali zajímat na základě podnětu od rudnické radnice. Obec chce v místě, kde se hroby nacházejí, v budoucnu postavit cyklostezku. V současnosti zde probíhá demolice staré sokolovny.

"Nechtěli jsme, aby cyklisté jezdili po hrobech. Ať už lidé, kteří v nich leží, byli jacíkoli, mají nárok být pohřbeni na hřbitově," vysvětlil Aleš Maloch.

Obec chce po uzavření vyšetřování uložit kosterní ostatky na místním hřbitově. Pokud se o ně přihlásí příbuzní nebo němečtí krajané, budou podle starosty pohřbeni v Německu.

,