Spáleniště chalupy v Hrošce na Rychnovsku, kde v dubnu 2015 uhořela žena.

Spáleniště chalupy v Hrošce na Rychnovsku, kde v dubnu 2015 uhořela žena. | foto: Policie ČR

Muž po manželské hádce zapálil roubenku, spící žena v posteli uhořela

  • 5
V případu požáru chalupy na Rychnovsku, ve které se našlo ohořelé ženské tělo, nastal po roce vyšetřování zlom. Kriminalisté rozbili verzi devětapadesátiletého manžela mrtvé ženy, který původně tvrdil, že s její smrtí neměl nic společného. Podle policie to byl právě on, kdo požár zavinil.

„Muž nese podíl na smrti své stejně staré manželky,“ potvrdila mluvčí krajského policejního ředitelství v Hradci Králové Ivana Ježková.

Podle kriminalistů spolu manželé 24. dubna 2015 v Hrošce u Bílého Újezda na Rychnovsku celé odpoledne a večer popíjeli a pak se pohádali. Muž ve vzteku vhodil do místnosti, kde žena ležela na posteli, zapálené papíry. Následný požár dům zcela zničil (o požáru jsme psali zde).

„Zřejmě vlivem silného emočního vypětí muž z reklamních letáků smotal kouli o velikosti fotbalového míče, kterou zapálil a vhodil do místnosti k místu, kde žena ležela. Pak odešel před dům, kde si zapálil cigaretu a dál popíjel alkohol. V okamžiku, kdy zjistil, že v domě hoří, vběhl ještě dovnitř. Je otázkou, zda se chtěl pokusit požár hasit. Každopádně hasiče zavolal až soused,“ uvedla Ježková.

Žena měla v krvi více než tři promile alkoholu, její manžel nadýchal 1,21 promile.

Kriminalistům původně tvrdil, že se manželka opila tak, že si šla lehnout do postele, která pak chytla od nedopalku cigarety. Snažil se prý požár uhasit a když zjistil, že to nezvládne, a hlavně že manželku nedokáže odtáhnout do bezpečí, utekl před ohněm sám před chalupu.

Muže prozradil také detektor lži

Policistům byl muž podezřelý od začátku. Když totiž hasiči požár likvidovali, stál bez zájmu nedaleko domu, pil víno a kouřil. V jeho výpovědích se objevovaly rozpory, co se tehdy v domě odehrálo.

„Kriminalistům se od počátku jeho verze nezdála. Zadali velké množství znaleckých a expertních zkoumání, například soudní pitvu pro určení příčiny smrti, toxikologické posudky, zkoumání v oboru chemie a elektrotechnika a další. Důkladně prověřili i rodinné a osobní poměry mezi manželi. Na detektoru lži se ukázalo, že muž nemluví pravdu. Pak už bylo otázkou času, kdy se přizná a popíše, co se v osudnou noc skutečně stalo,“ řekla Ježková.

Manžel mrtvé se nakonec pod tíhou důkazů opravdu přiznal. Policie obvinila šestkrát trestaného muže z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu až tříleté vězení.