Stovky domácností nakupovaly elektřinu od hradecké firmy, která skončila v konkursu. Ilustrační foto

Stovky domácností nakupovaly elektřinu od hradecké firmy, která skončila v konkursu. Ilustrační foto | foto: Karel Pešek, MAFRA

Dealer elektřiny neplatil dodavatelům. Miliony z faktur utratil za luxus

  • 7
Policie stíhá podnikatele z Královéhradecka, který nakupoval a prodával elektrickou energii koncovým zákazníkům. Dodavatelům však neplatil. Firmu nakonec převedl za pakatel na nemajetného Lotyše, ale než tento muž zmizel v cizině, policie oba obvinila.

Královéhradečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů Čecha a Lotyše, které obvinili ze spáchání závažných hospodářských deliktů. Dlužná částka se v závěru jejich podnikání vyšplhala na téměř 22,5 milionů korun.

Podle informací ČTK jde o kauzu hradeckého obchodníka s energiemi Optim Trade, s nímž začalo insolvenční řízení vloni v listopadu. Hradecký soud vyhlásil konkurs na majetek firmy v únoru.

Podle obchodního rejstříku byl jediným jednatelem firmy od roku 2005 Lukáš Hlaváček. Firma prodávala energii stovkám domácností.

"Podnikatel se zaměřil na nákup a prodej elektrické energie. Soustřeďoval se na koncové odběratele, kterým zajišťoval výhodnější platební podmínky," uvedla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Dodavatelům však peníze neposílal. Podle policie byl mezi lidmi známý tím, že si rád užíval luxusu. Firmu zadlužil. Třiačtyřicetiletý jednatel ji prodal vloni v listopadu.

"Vyšetřovatel muže viní z toho, že se v okamžiku, kdy bylo zřejmé, že nebude schopen dostát svým závazkům a pohledávky platit, prodal firmu novému jednateli. Tím se stal druhý obviněný, 32letý muž lotyšské státní příslušnosti," řekla mluvčí.

Lotyš dostal 30 tisíc a měl zmizet

Nemajetný Lotyš, kterým je podle obchodního rejstříku Andris Mikelsons, pobýval v Česku asi dva roky kvůli práci a nevydělával mnoho. Za převod obchodního podílu měl zaplatit podle smluv 500 tisíc korun.

"Podpisem smlouvy v Praze na sebe převzal veškerá aktiva i pasiva firmy, aniž by fyzicky převzal jakékoliv účetní doklady nebo hotovost. Podpisem totiž stvrdil i převzetí finanční hotovosti ve výši více než 13 milionů korun," uvedla mluvčí Ježková.

"Z výpovědi cizince je zřejmé, že jediný zisk, který z takto provedeného převodu společnosti měl, bylo 30 tisíc kroun vyplacených při přebírání firmy," dodala mluvčí.

Pro zvýšení věrohodnosti se nový jednatel představil zaměstnancům firmy jako solventní a fundovaný člověk, který se zabývá prodejem silové energie a plynu v České republice.

Také právní úkon vypadal podle vyšetřovatelů tak, aby ho nešlo zpochybnit. Cizinec se prý měl co nejdřív ztratit v zahraničí, ale kriminalisté ho zadrželi, než stačil odjet.

Policie viní muže ze spáchání zvlášť závažného zločinu zpronevěra a přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Soud poslal Lotyše do vazby, o vazbě Čecha teprve rozhodne soud. U soudu hrozí obviněným mužům až 10 let vězení.