ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Kolem Silvestra bude v Krkonoších více policistů, dohlédnou i na petardy

  • 1
Více policejních hlídek budou lidé v nadcházejících dnech potkávat v horských oblastech, kde se v závěru roku soustředí větší množství turistů. Posílení se dotkne hlavně Krkonoš. Policisté budou dohlížet především na dopravu, ale v národním parku se zaměří také na dodržování zákazu pyrotechniky.

Policie v Královéhradeckém kraji plánuje nasadit více mužů a žen v uniformách především ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou, kde se soustředí nejvíce turistů. Více hlídek však bude i v Horní Malé Úpě a dalších lyžařských střediscích. O Silvestr na horách je dlouhodobě velký zájem. Policie proto bude dohlížet hlavně na bezpečný a plynulý příjezd turistů.

„Výkon služby posílíme nejen v těchto dnech, kdy do horských středisek přijíždějí návštěvníci, ale i po Novém roce, kdy budou turisté z hor opět ve větším počtu odjíždět. Policisté se také intenzivněji zaměří na řízení pod vlivem alkoholu či například na kontrolu povinné výbavy vozidel,“ upozornila krajská policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Protože začátek nového roku do Krkonoš přijíždí oslavit i řada turistů ze zahraničí, policejní hlídky posílí také příslušníci cizinecké policie. 

Kromě problémů v dopravě se policisté zaměří i na dodržování veřejného pořádku. V Krkonoších půjde hlavně o kontrolu, zda lidé dodržují zákaz používání pyrotechniky, který platí od roku 2017 ve všech národních parcích.

Informační leták českých národních parků k zákazu pyrotechniky.

„Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění,“ vysvětlil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Národní parky spolu s ministerstvem životního prostředí vydaly před Silvestrem speciální letáky v šesti jazycích, kterými na zákaz používání zábavní pyrotechniky upozorňují. Jsou na informačních centrech, v hotelech a penzionech na horách. Kromě toho vzniklo i video, které vysvětluje, proč je pyrotechnika v národních parcích zakázaná. Za porušení mohou lidé dostat pokutu až deset tisíc korun.

„Ohňostrojů, ať už těch organizovaných nebo živelných, bude v celém Česku více než dost a národní parky jsou tak těmi ostrůvky nejen nádherné přírody, ale také klidu,“ komentoval iniciativu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podívejte se na informační klip k zákazu pyrotechniky v národních parcích: