(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Karel Pešek, MF DNES

Podvodník lidem slíbil zhodnocení peněz, 90 milionů prohrál v automatech

  • 12
Policie obvinila jednačtyřicetiletého muže z Jaroměře z podvodu se škodou téměř 90 milionů korun. Peníze podle kriminalistů vylákal od tří lidí, kterým slíbil vysoký výnos z obchodů s hutním materiálem. Místo investování však závratné částky prohrál v automatech a sázkách.

Obviněný získával peníze od tří mužů ve věku od 45 do 60 let. Postupně od nich v letech 2011 až 2012 vylákal 89,7 milionu korun. 

Podle vyšetřovatelů dodržoval téměř neměnný scénář. Vystupoval jako jednatel společnosti obchodující s hutním materiálem a věřitelům sliboval výhodné zhodnocení financí ve svých obchodech. V jednom případě šlo o koupi pozemku.

„U jedné z takto vylákaných půjček ve výši téměř 1,2 milionu korun sliboval výnos ve výši 48 procent za dva měsíce, jindy výnos ve výši 36 procent. Na získané finanční prostředky poškozeným vystavil směnky s termínem splatnosti a přislíbil vrácení peněz, což však neučinil,“ popsala policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Místo obchodů se železem obviněný podle policie peníze utratil v sázkových kancelářích, sázel hlavně na výsledky sportovních utkání. Další finance skončily v hracích automatech a videoloterijních terminálech.

„Když se jeden z poškozených dožadoval vrácení peněz, jednatel jej uklidňoval smyšlenou legendou o tom, že právě dojednává obchodní kontakty v Itálii,“ uvedla mluvčí.

Na podvody se přišlo až v roce 2016, kdy jeden z věřitelů zemřel. Okolnosti podezřelých transakcí za 17,9 milionu korun vyšly najevo v dědickém řízení. V roce 2017 se proto na policii obrátila notářka, která pozůstalost vyřizovala.

„Obviněný se částečně přiznal, výši dluhu však popírá,“ dodala mluvčí. Muži hrozí až deset let vězení.