Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klicperovo divadlo vyúčtovalo poctu bývalému šéfovi jako komerční akci

  16:37
Dlouholetý ředitel hradeckého Klicperova divadla Ladislav Zeman slavil v sobotu sedmdesáté narozeniny. Jeho přátelé mu den nato uspořádali oslavu na hlavní scéně divadla. Pocta pro bývalého šéfa má však hořkou pachuť. Scéna ji účtuje jako komerční pronájem sálu.
Sedmdesátník Ladislav Zeman slavil své jubileum v Klicperově divadle v Hradci...

Sedmdesátník Ladislav Zeman slavil své jubileum v Klicperově divadle v Hradci Králové (24. 11. 2019). | foto: archiv ministerstva kultury, Zdeněk Merta

Divadelník Ladislav Zeman platí za jednu z nejvýznamnějších osobností porevoluční kultury v Hradci Králové.

Zatímco herci pod vedením uznávaného režiséra Vladimíra Morávka secvičili pro Zemana pásmo bez nároku na honorář, vedení divadla organizátorům naúčtovalo plnou sumu za pronájem sálu stejně jako před časem soukromým akcím banky ČSOB nebo společnosti Hartmann - Rico.

Organizátoři tak musí divadlu zaplatit za nájem přes 60 tisíc korun. Hrozilo, že si připlatí dalších 25 tisíc za zkoušku.

Podle organizátorů je ostudné, že akci museli uspořádat jako soukromé osoby a že se slavnosti nechopilo samo divadlo nebo alespoň město, které Ladislav Zeman po revoluci kulturně pozvedl.

Scénu provedl transformací z Divadla Vítězného února k respektované činohře, jež pod jeho vedením posbírala čtyři tituly Divadlo roku a bezpočet cen. Ředitel, který byl v čele instituce od roku 1990 do června 2014, stál také u zrodu oceňovaných festivalů Čekání na Václava a Divadlo evropských regionů. 

„Morálně správné by bylo, kdyby tuto akci pořádalo divadlo, protože to je osobnost, která k tomuto divadlu patří. Optimální by bylo, kdyby nájem byl nula nebo koruna. Pak ať si tam paní ředitelka mluví,“ říká hlavní organizátor slavnosti Ivan Vodochodský.

Naráží na fakt, že divadlo sice účtuje plné nájemné, ale současně se pasuje do role spoluorganizátora. Ředitelka divadla Eva Mikulková vítala hosty a předávala jubilantovi kytici, přestože ten si kvůli dřívějším neshodám přítomnost současného vedení divadla nepřál.

„Když ho začala objímat, zachoval se velmi velkoryse, poděkoval a šel na jeviště,“ pokračuje Vodochodský, který postup vedení přirovnává k absurdnímu dramatu.

Nápad přišel pozdě, brání se ředitelka

Ředitelka divadla fakturu za pronájem hájí. Podle ní šlo o ryze soukromou akci.

„Celou dobu tvrdili, že si to budou řešit vlastní cestou, že chtějí pouze pronájem sálu. Já jsem se to dozvěděla měsíc před konáním akce, neměli jsme na to peníze v rozpočtu a já si nemohu dovolit dávat peníze z dotací na takovou věc, musela bych žádat o uvolnění prostředků,“ říká ředitelka Eva Mikulková.

Divadlo i město tvrdí, že záměr uspořádat oslavu emeritnímu řediteli přišel příliš pozdě. Proto podle nich nebylo možné se do příprav zapojit nebo uzpůsobit program divadla. Ředitelka, která v minulosti roky pod Zemanem pracovala jako ekonomka, prý o jeho narozeninách nevěděla.

„Nebyl to úmysl. Přijde mi směšné, že z toho dnes někdo dělá aféru. Já jsem zaprvé nevěděla, že má narozeniny, a navíc jsme nemohli organizovat oslavu pro člověka, který řekl, že už nikdy nepřekročí práh divadla. Pět let mu posíláme pozvánky na premiéry, a on tu nebyl. Když jsme ho v létě k 25. ročníku festivalu oslovili, že bychom s ním udělali Povídání v podkroví, řekl, že musíme přijít my za ním do Galerie Václava Havla. Nikoho proto ani nenapadlo, že bychom tady nějakou oslavu mohli dělat,“ říká Mikulková, podle níž ji organizátoři oslovili až 8. října.

Vodochodský se nařčení z opožděných příprav brání. Reagoval prý později kvůli tomu, že se teprve začátkem prázdnin dozvěděl, že divadlo žádnou poctu svému exřediteli nechystá. Že vše proběhlo pozdě, přiznává i primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS), který je jako zástupce zřizovatele členem správní rady Klicperova divadla.

„Paní ředitelka to interpretuje jako vyloženě soukromou akci. Město s tím je konfrontováno v podstatě až nyní. Když za mnou přišli organizátoři, přislíbil jsem jim deset tisíc korun ze svého primátorského fondu, protože s tím přišli pozdě. Já už jsem nemohl dělat vůbec nic,“ vysvětluje primátor, proč se město do příprav nezapojilo.

Organizátoři akce však tvrdí, že s Hrabálkem o blížícím se jubileu mluvili už na začátku prázdnin, ihned po skončení divadelního festivalu.

„Byli jsme za panem primátorem oba dva. Je to skoro pět měsíců, to podle mě není pozdě. Za tu dobu město na takovou akci najít peníze mohlo,“ pozastavuje se nad argumenty spolupořadatel oslavy Martin Zeman, syn bývalého ředitele.

Divadlo poskytlo slevu

Financováním akce se zabývala 22. října také správní rada Klicperova divadla, která ji schválila a doporučila vedení, aby z vlastních prostředků poskytlo na organizaci 20 tisíc korun. Kromě primátora přispěl deseti tisíci také Vodochodský a hradecký zastupitel a člen správní rady Pavel Marek. Dalších 30 tisíc korun slíbil hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

„Budeme to řešit v rámci rady kraje formou individuální dotace na nájem,“ upřesňuje hejtman.

Šéf správní rady, hradecký advokát Vladimír Krčma, postup ředitelky schvaluje. Upozorňuje třeba na to, že do poslední chvíle nebylo jasné, jaký bude časový plán oslavy a kolik personálu si její zajištění vyžádá:

„Problém je, že divadlo je obecně prospěšná společnost. Paní ředitelka nesmí svévolně rozhodnout, na co poskytne prostředky. Z hlediska účetního auditu by to byla nestandardní transakce. Můj osobní názor je, že by bylo vhodnější, kdyby se o to nemusel starat pan Vodochodský, ale kdyby se o to dříve zajímal odbor kultury města. Pan Zeman by si zasloužil, aby se tomu věnovala větší pozornost.“

Podle Krčmy dala rada divadlu pokyn, aby prostory poskytlo za režijní náklady, které by podle informací MF DNES měly být okolo dvaceti tisíc.

Zda k tomu skutečně došlo, není ze smluv zcela zřejmé. Suma za šestihodinový pronájem pro oslavu emeritního ředitele je téměř 62 tisíc korun, přitom smlouva na obdobnou soukromou akci pro banku ČSOB je téměř totožná. Za devítihodinový pronájem scény pro uzavřené představení Dejvického divadla si vedení letos v květnu účtovalo 64 tisíc.

Platby za personál vzhledem k nedělnímu provozu srovnat nelze, avšak samotný pronájem sálu i čištění koberců stálo banku stejně jako organizátory akce pro bývalého ředitele. Podobně vypadá i smlouva pro soukromou akci firmy Hartmann - Rico, která se uskuteční v lednu 2020.

„Pokud to bylo na základě nějakých komerčních podmínek, myslím, že to je velice nevhodné vůči osobě pana Zemana. Posuzovat nějakou standardní komerční záležitost s osobou, která 25 let to divadlo budovala, to se mi zdá velmi nevhodné,“ hodnotí postup divadla bývalý šéf správní rady z let 2006 až 2016 Karel Plánička.

Nechceme zlou krev, měl to být akt usmíření, říkají pořadatelé

Obdobný názor má i hejtman. Podle něj mohlo divadlo pojmout akci za vlastní. Přestože jde o událost pro uzavřený okruh pozvaných, lze ji srovnat například s letošním slavnostním otevřením zrekonstruovaného muzea, které bylo také jen pro zvané.

„Oslava narozenin byla velmi výrazně reflektována kulturní obcí, a proto si myslím, že to přirovnání je možné. Se slavnostním otevřením má muzeum také nějaké náklady. Diskuse ohledně oslav mi přijde jako poněkud zbytečná. Mělo by to být automatické. To, že se emeritní ředitel dožívá významného jubilea, by mělo divadlo reflektovat,“ míní hejtman.

„My nechceme dělat zlou krev, nazvali jsme to aktem usmíření. Pro nás je strašný úspěch, že Láďa po pěti letech přišel do divadla, že jsme viděli v jeho očích úsměv,“ uzavírá Ivan Vodochodský.

Situace ohledně oslav dokresluje atmosféru v divadle po odchodu dlouholetého ředitele. Nové vedení na něj v minulosti podalo trestní oznámení kvůli obrazům, které si odnesl, neboť šlo o osobní dary. Vedení zakázalo pokřtít na půdě divadla knihu o historii hradecké činohry z nakladatelství Garavin, jejímiž kmotry byli Stanislav Zindulka a tehdejší primátor Zdeněk Fink.

Za poslední dva roky navíc soubor opustilo několik výrazných herců. Aktuálně má divadlo problém s uvedením Spáče od Woody Allena, hodinu před premiérou ji zrušilo, protože nemělo vyřešena práva. Nemá je dodnes.

  • Nejčtenější

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silnici u Trutnova zavřela nehoda tří aut, převrácený kamion museli vyprostit

21. března 2024  10:30,  aktualizováno  22.3 15:10

Kamion, dodávka a osobní auto havarovaly ráno na silnici I/37 u Stříteže na Trutnovsku. Řidička...

V Hradci Králové hořel panelový dům, zraněno bylo několik lidí

28. března 2024  19:03,  aktualizováno  19:12

V Hradci Králové ve čtvrtek odpoledne hořel byt v panelovém domě na Benešově třídě na největším...

Kolem Rozkoše vzniká stezka pro cyklisty. Rybáři se bojí, že přijdou o klid

28. března 2024  17:26

U hráze přehrady Rozkoš se staví další úsek cyklostezky na Českou Skalici. Rybáři však mají pocit,...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Velikonoční lyžování v Krkonoších: střediska nabídnou 12 kilometrů sjezdovek

27. března 2024

V Krkonoších se bude o velikonočních svátcích lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...