Pohled na Sněžku od Žižkovy boudy v Peci pod Sněžkou (12. 5. 2020)

Pohled na Sněžku od Žižkovy boudy v Peci pod Sněžkou (12. 5. 2020) | foto: ČTK

Hřebeny Krkonoš pokrylo patnáct centimetrů sněhu, Sněžku pětadvacet

  • 17
Na hřebenech Krkonoš napadlo v noci na úterý přibližně 15 centimetrů sněhu. S příchodem studené fronty se na horách od pondělního odpoledne citelně ochladilo. Ráno bylo na Sněžce kolem minus sedmi stupňů Celsia, stejně tak na hřebenové Luční boudě.

Vyplývá to z informací meteorologů a Horské služby Krkonoše.

Polská horská služba na svém webu ráno uvedla, že na Sněžce napadlo dokonce 25 centimetrů sněhu. Pocitová teplota na Sněžce byla ráno vlivem větru o rychlosti přes 50 kilometrů v hodině minus 13 stupňů Celsia.

Sněžit v Krkonoších začalo v pondělí před 20. hodinou. Nejvíce sněžilo na hřebenech, přestalo dnes nad ránem. Slabá vrstva sněhu napadla i ve střediscích, například v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně. Sníh padal i v Žacléři.

Ochladilo se až o 20 stupňů, hasiči měli stovky výjezdů

Postupující frontu provázel silný vítr, kvůli němuž platila výstraha na většině území České republiky. Vítr v nárazech na hřebenové Luční boudě přesahoval rychlost 60 kilometrů v hodině od pondělních odpoledních hodin až zhruba do úterní 4. hodiny ranní.

Teplota přitom odpoledne dosahovala plus 10 stupňů Celsia a v úterý v noci spadla až na minus 7 stupňů, v 8:00 už tam bylo minus 5 stupňů.

Vítr s deštěm se prohnal Českem, odnesl i nemocniční stan

K ránu vítr zeslábl, meteorologická stanice na Luční boudě ukazovala  v ranních hodinách už jen nárazy slabší než 36 km/hod. Lanovka na Sněžku je tak v provozu v obou úsecích, kabinky totiž smějí jezdit jen za klidnějšího počasí s rychlostí větru do 60 km/hod.

Podle meteorologů by se během úterka mohly na horách ojediněle objevit sněhové přeháňky. V tisíci metrech nad mořem by mělo být kolem dvou stupňů Celsia.

Sníh zasypal v noci na úterý také Šumavu:

Zasněžené byly také Žďárské vrchy:

,