ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Fotolia

Zatímco muž umíral v nemocnici, otec se sestrou mu vybrali z účtu 110 tisíc

  • 227
Až pět let vězení hrozí seniorovi a jeho dceři za krádež a neoprávněné výběry peněz. Zneužili totiž platební kartu jejich syna a bratra, který umíral v nemocnici, a vybrali z jeho účtu 110 tisíc korun. O další výběry se pokusili.

„Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové v nedávné době po zhruba půlročním vyšetřování ukončil návrhem na podání obžaloby případ zneužití platební karty, kterého se dopustil osmasedmdesátiletý muž a jeho jednapadesátiletá dcera,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Platební kartu dvojice dostala v létě 2017 od personálu nemocnice, kde ležel jejich tehdy osmačtyřicetiletý příbuzný.

Muž v krátké době v nemocnici zemřel a v dědickém řízení, ve kterém nebyli obvinění jedinými dědici, se zjistilo, že v době jeho pobytu v nemocnici byla jeho platební karta používána.

„Bylo provedeno deset výběrů v celkové výši přesahující částku 110 tisíc a dva zamítnuté ve výši 13 tisíc korun,“ řekla policejní mluvčí.

Na otce s dcerou, kteří se k výběrům peněz přiznali, již podal státní zástupce obžalobu. 

Pokud je soud uzná vinnými, za neoprávněné opatření platebního prostředku a krádež jim hrozí vězení na dobu od jednoho roku do pěti let nebo peněžitý trest.