Jaké pivo máte rád vy?
Dobré – to je alfa-omega. Může být jakéhokoliv stylu, hlavně, když je dobře ošetřené. Když se zeptáte, které mám nejraději, samozřejmě Primátor, pohybuju se mezi jedenáctkou, Tchyní a Ipou. To je můj trojúhelník, který vyhoví každé chvilce. Rád ochutnávám také ostatní pivovary a jsem nadšen, když se pivo někomu opravdu podaří.
Ochutnáváte piva nejen z vlastního zájmu, ale i jako porotce na soutěžích, třeba na World Beer Awards v Londýně.
Byl jsem tam jediný z Čech, teď už jsme dva. Soutěž je rozdělena podle stylů, jde v ní o pivovary z celého světa. Na soutěži mě baví, jakou formou pivovary umí nápoj pojmout. Samozřejmě nevíme, co právě ochutnáváme, ale po ukončení degustace to můžeme vystopovat. Nejvíce mě baví národní vlivy. Krásný příklad jsem zažil v kategorii Imperial Stout, což jsou specifická silná tmavá piva. Naprosto mě uchvátilo jedno pivo z Brazílie. Pátral jsem, proč chutná jinak. Sládek použil výluh nepražených kávových zrn, který pak spojil s pivem. Výsledek je naprosto skvělý.
Češi mají štěstí, že tu máme vynikající obecnou kvalitu. Neznám pivovar, kde byste se vyloženě spálil. To je dobrá zpráva. Co se týká zahraničních typů, srdce konzumentů se otevírají a změny vítají.