Pivo ze zoo pomáhá zachránit nosorožce, suroviny dovážejí z Afriky

  • 2
Safari park ve Dvoře Králové nad Labem se veze na módní vlně minipivovarů. Ročně plánuje uvařit až 1 200 hektolitrů. Část výtěžku z prodeje pěti pivních speciálů půjde na chov nosorožců. K dostání jsou pouze v zoo.

Pšeničné pivo sládek vyrábí z jihoafrického chmele, do tmavé čtrnáctky Black Rhino (černý nosorožec) přimíchává keňskou kávu. Pouze jediné z pěti piv je klasický ležák plzeňského typu. 

„Přemýšleli jsme, aby piva byla něčím zajímavá a aby si zde návštěvníci mohli dát něco, co jinde není,“ uvedl ředitel společnosti Safari Gastro Igor Mašín, který s nápadem minipivovaru přišel.

V portfoliu má také šestnáctistupňový polotmavý speciál, jedenáctka African Queen Beer s vyšším podílem kvasnic je inspirovaná vlivem bavorských sládků v Africe.

„Africký chmel má úplně jiné vůně a tónování než žatecký chmel, který samozřejmě také při výrobě našich piv používáme,“ řekl sládek Jan Kylberger.

Při výrobě pěti druhů na tak malém prostoru jsou velké nároky zejména na čistotu. „Kvasinky svrchního kvašení jsou infekcí pro kvasinky spodního kvašení a naopak. Je potřeba striktně dodržovat oddělené procesy,“ zdůraznil. 

Nejdéle trvá výroba světlé dvanáctky, od začátku vaření zabere měsíc a půl. Svrchně kvašené pšeničné pivo se dá pít už za dva týdny.

Dva z pěti druhů piv mají ve svém názvu nosorožce. Z každého prodaného piva provozovatel věnuje korunu dvorskému safari parku na chov nosorožců a jejich ochranu ve volné přírodě. První pivo návštěvníci ochutnali už v červnu, při sobotním otevření provozovatel dal safari parku symbolický šek na více než 26 tisíc korun.

Otevření pivovaru předcházela kompletní rekonstrukce restaurace Lemur z roku 1999 a hlavního vchodu do areálu, který získal podobu v africkém stylu. K přízemní části „naroubovali“ nadzemní patro, kde kromě minipivovaru vznikla velkokapacitní centrální kuchyň, pivní lázně a kongresový sál pro sto lidí. Hrubá stavba byla hotová letos v červnu.

Restaurace zahradě sluší

Podle Igora Mašína rozsáhlá rekonstrukce stála 35 milionů korun: „Byla to nutná investice. Stávající kuchyň v restauraci už byla dávno za zenitem svých možností a získali jsme také zázemí pro firemní akce. Zvyšuje se návštěvnost safari parku i nároky samotných návštěvníků, navíc do budoucna by se díky dálnici D11 měla zlepšit dostupnost zahrady z Prahy.“ 

Firma ve dvorské zoologické zahradě působí dvacet let. Má dvacet kmenových pracovníků, v sezoně jich zaměstnává okolo stovky. Vybudováním minipivovaru a nové kuchyně vzniklo deset nových pracovních míst.

Ředitel zahrady Přemysl Rabas míní, že rekonstrukce přispěje k větší atraktivitě safari parku: „Vzhled restaurace z ulice nebyl uspokojivý, působila trochu jako zájezdní hostinec formule 1. Velkolepá přestavba restaurace zahradě sluší. Hlavním důvodem k návštěvě safari parku jsou zvířata, ale návštěvník, který sem přijede, chce také kvalitní služby.“

Současně s výstavbou pivovaru skončila dva roky trvající rekonstrukce a modernizace pokojů v hotelu Safari Lodge. Návštěvnost zoo v posledních dvou letech překročila hranici půl milionu, před dvěma lety přibyly v kempu nové luxusní stany. Už v roce 2016 došlo k opravě restaurace Rotunda u hlavního parkoviště, která se rozšířila o informační centrum a stylovou terasu na dřevěných kůlech.