V amnestii nahlásili protitankový kanón, v pěchotním srubu může zůstat

  • 5
Klub vojenského opevnění nahlásil v právě probíhající zbraňové amnestii na policii vlastnictví historického protitankového kanónu, který se nachází ve srubu Průsek v Orlických horách. Protože je zbraň nevratně nefunkční, může tam zůstat. Zbraňová amnestie poběží ještě do konce července.

V červnu se na královéhradecký policejní odbor služby pro zbraně obrátil zástupce hradeckého Klubu vojenského opevnění, že vlastní v objektu v Orlických horách nefunkční pevnostní kanón dovezený v minulých letech z Francie.

„Aby zabránili pochybnostem a spekulacím, zvolil dobrovolné oznámení, aby ke kanónu získali doklad nebo potvrzení podle současné platné legislativy. Jelikož je kanón v objektu předválečného československého hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi i elektronicky, mohl být ponechán na místě,“ uvedla mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Do Pěchotního srubu RS-87 Průsek, kde si lze starý zbraňový systém prohlédnout, se dostavili policejní specialisté a zjistili, že jde o poloautomatický protitankový kanón vzor 36 ráže 47 milimetrů.

Potvrdili také, že zbraň je zrezavělá, nefunkční a ke střelbě nevratně nepoužitelná. Kanón je nyní i tak veden v systému Centrálního registru zbraní jako zbraň kategorie D, pod kterou nově spadají i neaktivní torza zbraní.

Obdobný případ měla policie na stole na jaře, kdy se chtěl o správném zhodnocení ujistit majitel tanku a samohybné houfnice.

„V současné době již na základě vydaného povolení a pod kontrolou policie pracovníci odborné firmy provedli takové úpravy, které odpovídají současným předpisům a ani tyto válečné zbraně již nepředstavují žádné nebezpečí,“ upozornila mluvčí.

Pěchotní srub Průsek poblíž Říček v Orlických horách patří ke klasickým dvoupatrovým betonovým bunkrům, kterých je nejvíc právě na severní hranici republiky.

Podle znalců je zajímavý tím, že měl být vybaven téměř všemi druhy zbraní použitelných v pevnostní linii. Památka se nachází na hřebeni hor mezi objekty R-S 86 Paseky a R-S 88 Mlází. Úkolem objektu bylo chránit linii vpravo ve směru k Haničce dvojkulometem a protitankovým kanonem a vlevo minometem pozorovatelnu Komáří vrch a silnici na sedle Mezivrší.

Při letošní zbraňové amnestii, která byla vyhlášena 30. ledna, odevzdali vlastníci jen v Královéhradeckém kraji už 187 zbraní a 3116 kusů střeliva. V roce 2009 to bylo téměř 600 zbraní a v roce 2014 jich vrátili 335.

„Každý může beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně ještě pár dní. Zbraňová amnestie končí posledního července. Chceme však upozornit, aby v žádném případě na služebny nenosili nalezenou munici nebo podezřelé předměty. V takových případech ať zavolají na linku 158,“  dodala mluvčí.