Stavba Petrovy boudy v Krkonoších na jaře 2018.

Stavba Petrovy boudy v Krkonoších na jaře 2018. | foto: Snowy Chalet

Stavba Petrovy boudy je znovu v plném proudu, uvnitř se brousí i natírá

  • 7
Po zimní pauze pokračuje na hřebenech Krkonoš nad Špindlerovým Mlýnem stavba známé Petrovy boudy, která před lety vyhořela. Exteriéry jsou téměř hotové, pracuje se uvnitř obou budov. Dělníci brousí a natírají interiérové palubky a trámy.

Vlastník, firma Snowy Chalet, zahájil práce uvnitř budovy už v lednu, kdy obnovili práce na interiérových příčkách. Situaci mírně zkomplikovala vichřice, která strhla kryty na komínových šachtách.

„V březnu proběhly práce na opravách hydroizolací v kotelně, požárně se obkládají ocelové nosné sloupy obvodových stěn,“ uvedl zástupce firmy Martin Havlík.

V dubnu na Petrovce dokončili opravy hydroizolací v technické místnosti. Prohrnuli přístupovou cestu a práce mohly začít naplno.

„Natíráme interiérové palubky. Brousíme a fungicidem ošetřujeme stropní pohledové prvky v objektu B. Uklízí se objekty i staveniště. Odváží se odpad,“ popsal aktuální stav zástupce majitele.

Dále dělníci brousí a natírají interiérové palubky a trámy, montují rozvody, pracují na montovaných příčkách, štípou obkladový kámen pro sokly a přizdívají dodatečné hydroizolace technické místnosti.

16. října 2017

Petrovka už vypadá jako hotová

Kdo se nyní půjde k Petrovce, která před sedmi lety vyhořela, podívat, uvidí už takřka hotovou moderní horskou boudu. Střechu a dřevěná okna dostala už loni

Petrovu boudu tvoří dvě budovy. Hlavní čtyřpodlažní objekt roste pod drobnohledem památkářů. Je totiž navržen jako nástavba a přístavba zbytku původní Petrovy boudy z roku 1887, který je památkově chráněný.

Staveniště v nadmořské výšce 1 288 metrů je na svazích Dívčích kamenů v druhé zóně KRNAP. Nová Petrova bouda je o něco menší, než bývala před požárem v roce 2011.

Za hlavní budovou je ještě jedna menší, objekt B. Ten bude sloužit jako zázemí a poskytne možnost jednoduchého ubytování na způsob samoobslužné útulny bez personálu. Ve větším objektu A bude 52 lůžek, z toho dvanáct v noclehárně a čtyřicet v ubytovací části. Hotovo by mělo být příští rok.