Bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS).

Bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS). | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Soud potvrdil podmíněný trest bývalému hradeckému hejtmanovi Bradíkovi

  • 1
Krajský soud v Hradci Králové potvrdil odsuzující rozsudky okresního soudu v kauze bývalého hejtmana Pavla Bradíka (ODS), kterého obžaloba společně s bývalým krajským radním Jiřím Vamberou a dvojicí úředníků kraje viní z pletich při veřejné soutěži. Všichni dostali podmínku.

Obžaloba souvisí s firmou Silvatres založenou krajem, která měla zpracovávat odpad z těžby dřeva. Bradík byl prvním hejtmanem hradeckého kraje, a to v letech 2000 až 2008.

Odvolací krajský soud ve čtvrtek odvolání všech obžalovaných proti odsuzujícímu rozsudku Okresního soudu v Hradci Králové zamítl.

Obžalovaní

  • exhejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS);
  • bývalý krajský radní Jiří Vambera (ODS);
  • právník odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Štěpán Richtr;
  • šéf odboru Miroslav Krejzlík.

„Odsuzující rozsudek Okresního soudu v Hradci Králové je tak pravomocný, žádný řádný opravný prostředek není přípustný,“ řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Okresní soud v Hradci Králové v březnu 2020 všechny obžalované potrestal za trestný čin pletichy při veřejné soutěži nebo veřejné dražbě spáchaný ve spolupachatelství dvouletým vězením s podmíněným odkladem na tři roky a zákazem výkonu funkce spojené se zadáváním a rozhodováním o veřejných zakázkách na tři roky.

Z mimořádných opravných prostředků je možné už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Poškozený Královéhradecký kraj byl se svým nárokem na náhradu škody odkázán na řízení ve věcech občanskoprávních,“ uvedl Kulhánek.

Projekt Silvatres

Projekt Silvatres začalo v roce 2007 připravovat vedení kraje v čele s ODS, avšak fakticky firma vznikla na jaře 2009 za krajské vlády vedené ČSSD. Trestní oznámení na tehdejšího hejtmana Lubomíra France (ČSSD) a další lidi z tehdy nového krajského vedení policie po půl roce vyšetřování odložila.

Obžaloba viní čtveřici z toho, že od konce roku 2007 a v roce 2008 ušila na míru výběrové řízení brněnské firmě D&D Projekt, která se dva měsíce poté dostala do insolvence a později na ni byl vyhlášen konkurz. Činnost, kvůli které byla zřízena, společnost nikdy vykonávat nezačala (více čtěte zde). 

Šlo o tendr na získání know-how pro zpracování takzvané odpadní dendromasy, tedy zbytků po těžbě v lese. Podle spisu si obžalovaní zvolili firmu, která vyhraje, zatímco ostatní účastníky tendru záměrně vybrali tak, aby nepředstavovali konkurenci. Kraji podle obžaloby nevznikla žádná škoda a nikdo z obžalovaných z toho neměl žádný prospěch.

Kauzu řeší policie a soudy už dlouhá léta, exhejtmana Bradíka vyšetřovatelé obvinili v lednu 2013. K 1. únoru tehdy skončil na postu ředitele východočeské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a věřil, že očistí své jméno.

Už předtím ale Bradík čelil obvinění v jiné kauze. Spolu s dalšími zaměstnanci kraje ho policie v roce 2010 obvinila kvůli údajně předraženému nákupu nábytku do nové budovy krajského úřadu. Podle kriminalistů vznikla škoda přesahující pět milionů (více čtěte zde), ale okresní státní zastupitelství v Hradci Králové trestní stíhání následně zastavilo.

,