Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Psovod hledal na Sněžce Američana, nemohl se domluvit na poslání vzkazu

  • 15
Horská služba a policisté s psovodem pátrali o víkendu v Krkonoších po Američanovi, který se nevrátil z túry na Sněžku. Nakonec se ukázalo, že přespal na Slezské boudě, ale kvůli jazykové bariéře se mu nepodařilo zkontaktovat svůj penzion.

Pátrání vyvolala v sobotu ráno recepční penzionu v Peci pod Sněžkou, kde byl čtyřiašedesátiletý turista ubytovaný. Muž se vydal na Sněžku v pátek v 15 hodin a do penzionu se už nevrátil, ani o sobě nezanechal žádnou zprávu. Teploty na Sněžce se v posledních dnech pohybují pod bodem mrazu a je tam souvislá sněhová vrstva.

„Místní policisté s policejním psovodem spolu s horskou službou naštěstí ještě dopoledne čtyřiašedesátiletého muže v pořádku vypátrali asi kilometr nad dolem Kovárna v Obřím dole,“ popsala trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Američan uvedl, že v pátek nestihl poslední lanovku ze Sněžky dolů. Sestoupil proto do Obřího sedla a přespal na Slezské boudě, která stojí těsně za hranicí s Polskem.

„Pokoušel se o tom informovat pracovnici penzionu, ale z důvodu jazykové bariéry se mu ji kontaktovat nepodařilo. A mobilní telefon s sebou neměl,“ dodala mluvčí.

V sobotu se pak Američan vydal zpět do Pece po modře značené stezce vedoucí Obřím dolem.

Policisté v souvislosti s případem vyzvali návštěvníky Krkonoš, aby se při plánování horských túr vždy řídili zásadami bezpečného chování při pohybu v horském terénu (zásady zde). Patří mezi ně i doporučení mít u sebe nabitý a zapnutý mobilní telefon a před odchodem podat informaci o trase a předpokládané době návratu.