Pašerák převážel léky s pseudoefedrinem v linkovém autobusu, celníci ho...

Pašerák převážel léky s pseudoefedrinem v linkovém autobusu, celníci ho přistihli na Náchodsku (26. 2. 2019). | foto: Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Pasažér autobusu na Náchodsku vezl v trenkách tablety na výrobu drog

  • 9
Bezmála 200 tablet léků na výrobu drog měl u sebe muž, který na Náchodsku cestoval linkovým autobusem. Při běžné kontrole ho odhalili hradečtí celníci. Podle nich bylo neobvyklé nejen to, že se muž snažil provézt léky autobusem, ale také, že zásilku ukrýval ve spodním prádle.

Hlídka celníků se v úterý na Náchodsku rutinně zaměřila na pátrání po dovozu tabáku, tabákových výrobků, lihu, lihovin, narkotik či látek k jejich výrobě. V podvečer se rozhodla zkontrolovat i linkový autobus jedoucí z Polska do České republiky.

Mezi pasažéry si celníci vytipovali dva, osmatřicetiletého muže a třiadvacetiletou dívku, kteří seděli v zadní části autobusu.

Oba pak na požádání předložili doklady a zavazadla ke kontrole. Tvrdili, že se vracejí z nákupu oblečení.

Při lustraci ale celníci zjistili, že muž má bohatou trestní minulost. Požádali proto pár, aby vystoupil z autobusu, a provedli důkladnější kontrolu. Během ní zjistili, že muž ve spodním prádle ukrývá 180 kusů tablet.

„Byly to léky s označením Sudafed a Ibuprom Zatoki,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová.

Celníci muže zadrželi a předali policistům, kteří jej umístili do cely předběžného zadržení.

Náchodský soud rozhodne o jeho případném vazebním stíhání.

Za trestný čin výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu mu hrozí až pět let vězení.