Kvůli přestavbě nemocnice v Náchodě pacienti musejí platit za parkování

  • 2
Pacienty náchodské nemocnice nepříjemně překvapil nově zavedený poplatek za parkování. Vedení nastavilo vysoké ceny, aby se v areálu vystřídalo více aut. Velkou část odstavné plochy totiž zabralo staveniště dvou moderních pavilonů.

U vjezdu do dolní nemocnice v Náchodě rychle vyrostla dřevěná budka, v níž je výběrčí parkovného. Jenže už kolem desáté dopoledne musí odmítat další řidiče, kterým nezbývá, než hledat místo někde v okolí.

Na úzké ploše plné výmolů asi pro padesát vozidel se proplétají vjíždějící a vyjíždějící auta se sanitami a belhají se tudy i lidé o berlích.

Podle ceníku vyjde první hodina stání na třicet korun. Jenže to, jak dlouho pacient v nemocnici setrvá, nezáleží na něm. Třeba místní urologie je pověstná tím, že tam pacienti čekají klidně čtyři hodiny.

„Kdyby se tu platila zpočátku pětikoruna jako u polikliniky, tak neřeknu, ale třicet korun je nekřesťanských,“ stěžuje si Josef Vlček z Náchoda, který po hodině opouští chirurgickou ambulanci s ovázanou nohou. Doprovází ho dcera, která by kvůli otcově špatné chůzi potřebovala zaparkovat blíž k ambulantnímu pavilonu, jenže výběrčí jí určil vzdálenější místo.

Podobně je na tom Karel Míl. „Chůze mi dělá problém a auto mám odstavené až u budky. Doteď jsem do nemocnice jezdil s bratrem, který má průkaz ZTP, to jsme měli místo jisté,“ posteskne si pacient z Červeného Kostelce.

K chirurgické ambulanci se dá přijet přímo před vchod, jenže zde je zákaz vjezdu. Někteří lidé, kteří doprovázejí blízkého člověka, namítají, že ho nemohou jen vysadit a jet přeparkovat.

O konfliktní situace proto není u budky nouze. Jedna řidička málem srazí chodkyni, jiná žena se starou matkou si i přes halekání výběrčího zabírá místo na parkovišti personálu.

Parkovné v nemocnicích

Náchod
První hodina 30 Kč,
2. až 4. hodina 10 Kč, 
od 5. hodiny 100 Kč/hod.
platí se ve všední dny od 6:00 do 15:30,
maximální doba stání je 4 hod.
(zdarma zaparkují dárci krve; zdarma projede k pavilonu A ten, kdo chce vysadit pacienta nebo ho odváží zpět)

Rychnov nad Kněžnou
Prvních 15 minut zdarma,
1. započatá hodina 30 Kč,
2. a 3. hodina 10 Kč,
od 4. hodiny 20 Kč. 

Trutnov
Mimo areál je 1. hodina zdarma, 2. hodina za 5 Kč, další půlhodina za 10 Kč.
Uvnitř nemocnice je 
1. hodina zdarma, další půlhodina vyjde na 20 Kč.

Ředitelka nemocnice placení parkovného obhajuje, lidé prý přece běžně platí i v supermarketu nebo v kině. 

„Potřebovali jsme zvýšit obrátkovost parkoviště. Tady je cena šedesát korun za čtyři hodiny stání a to není na dnešní dobu vysoká cena. Teď se jednoznačně situace zlepšila. Lidé se tady nezdrží, nejdou si ještě na nákup, ale opouštějí nemocnici rychleji a přenechají místo dalším. Skoro vždy se tam dá najít aspoň jedno místo. Se zahájením výstavby jsem očekávala neskonale větší problémy,“ říká předsedkyně představenstva Oblastní nemocnice Náchod Ivana Urešová.

Špitál přišel kvůli stavbě o 147 parkovacích míst. Jedno parkoviště v areálu je vyčleněno pro pacienty s průkazy zdravotně postižených. Těm, kdo potřebují do areálu někoho pouze zavézt, to nemocnice umožňuje bez poplatku. Buduje se také příjezd k ambulantnímu pavilonu z Purkyňovy ulice a nový vchod je z Nemocniční ulice.

Bouralo se, stavba začíná

Areál nemocnice v Náchodě po skončení demoličních prací (13.6.2018).

Po dlouhých dvaadvaceti letech od počátečních úvah dospěla nemocnice v Náchodě k zahájení stavby dvou moderních pavilonů. Jen výběr firem v tendru trval pět let, protože úspěšná byla až čtvrtá soutěž.

Za tři měsíce dělníci zbourali hospodářskou budovu a spojující koridory. Nyní se začne stavět, a to za běžného provozu.

„V jedné budově vznikne několik nově vybavených operačních sálů pro obory akutní péče, tedy pro chirurgii, ortopedii, urologii a další. V druhé budově budou umístěna lůžka. Uzavřeli jsme smlouvu na stavební část nové nemocnice. Přístrojové vybavení je další investiční záležitostí v rozsahu až 300 milionů korun. Snažíme se část pořídit z dotačních titulů, část pořídíme z jiných zdrojů,“ řekl radní pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Lidé však mají problém najít volné parkovací místo i v okolních ulicích. Čekají je i stovky metrů chůze a navíc do kopce. Starosta Náchoda proto nad novinkou s parkovným nejásá. 

„Na mě se snesla kritika, ale já s tím nemám nic společného. Snažím se řešit problémy, budeme stavět odstavnou plochu v parku u Masarykovy základní školy a přes řeku u sportovních hal. Požádal jsem pana hejtmana, aby přehodnotil cenový tarif, který mi připadá - diplomaticky řečeno - unáhlený,“ říká starosta Jan Birke (ČSSD).

Náměstek hejtmana Aleš Cabicar srovnává, že parkovné v Náchodě se podobá tomu, které je v rychnovské nemocnici. Jenže strop za čtyřiadvacetihodinové stání je v Rychnově na 120 korunách, zatímco v Náchodě by vyšlo mezi 6:00 a 15:30 podle ceníku teoreticky na 660 korun, i když špitál avizuje parkování nejvýš na čtyři hodiny. 

„Znovu tu věc otevřu s vedením nemocnice a zkusíme to přehodnotit,“ říká radní Cabicar.

Město zavede od 1. července kyvadlovou dopravu mezi nádražím a nemocnicí, avšak kvůli zastávce autobusu je potřeba vybudovat záliv u nemocnice. Jedna hlídka strážníků se teď věnuje jen situaci kolem nemocnice, podle starosty teď řeší prohřešky především domluvou.