Fakultní nemocnice Hradec Králové

Fakultní nemocnice Hradec Králové | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Naděje pacientů hasne, parkovací dům u nemocnice je v nedohlednu

  • 12
Parkovací dům pro 600 automobilů, spása Fakultní nemocnice v Hradci Králové, je už sice několik let na papíře, avšak jeho stavba se kvůli jednání s městem opět odsouvá. Řidičům už dochází trpělivost a žádají alespoň úpravu ploch u Labe.

Před dvěma lety začátek stavby zkomplikovala směna pozemků. Soutěž na investora chtělo město původně vyhlásit loni na podzim, ale ani to se nestalo. Její vyhlášení je nyní závislé na dohodě mezi městem a fakultní nemocnicí.

„Ještě doděláváme dopravní posouzení spolu s nemocnicí, protože nejsou úplně dořešeny třeba počty parkovacích míst pro její zaměstnance. Ještě jednou se v následujících dnech sejdu s panem ředitelem a přednesu mu jeden návrh. Ten však nejdříve chci tlumočit jemu osobně, a ne přes média,“ vysvětluje náměstek hradeckého primátora pro investice Jindřich Vedlich (TOP09).

Investorská soutěž je podle něj už připravena na magistrátu a bude možné ji spustit téměř ihned, jakmile se radnice dohodne s nemocnicí.

„Vítěze bychom mohli znát do několika měsíců,“ říká Vedlich. To by však neznamenalo, že se může začít hned stavět. Vítěz si ještě bude muset oběhat celé administrativní kolečko kolem stavebních rozhodnutí a povolení, což bude trvat další měsíce.

Řidiči se brodí blátem

Byť je v areálu hradeckého špitálu neuvěřitelných 850 parkovacích míst, stále je to málo. Řada pacientů, či jejich rodin, ale i zaměstnanců nemocnice proto parkuje, kde se dá. Když jsou zaplněná parkoviště u vjezdu ze Zborovské ulice, desítky se jich uchylují na břeh Labe, kde nechávají vozy pod vzrostlými stromy. Jelikož to není oficiální zpevněná parkovací plocha, řidiči se zejména v deštivých dnech plahočí ke svým autům v blátě.

Některým lidem, kteří musí o parkovací místa pravidelně bojovat, už dochází trpělivost. Architekt Jiří Bučina z Chlumce nad Cidlinou často vozí do nemocnice svou matku a už rok se snaží dotlačit fakultku či město, aby pozemky, na nichž lidé parkují, trochu zkulturnily.

„Běžného občana by potěšila alespoň minimální snaha o vylepšení: zasypat díry recyklinem, urovnat, trochu zorganizovat. Jsou to maličkosti, ale za posledních x let nemocnice a město neudělaly ani to,“ stěžuje si Bučina, který své náměty opakovaně posílal i vedení nemocnice.

„Nezměnilo se naprosto nic. Naopak, je to snad ještě horší,“ říká architekt. Pozemky za nemocnicí podél Labe patří městu, které nyní slíbilo, že s nimi něco udělá.

„Řešíme to v těchto dnech a chceme se bavit, jakým způsobem místo trochu zkulturnit, než se vyřeší další možnosti parkování,“ slibuje náměstkyně primátora pro majetek Romana Lišková (HDK).

Podle plánů radnice by měl investor, který vzejde ze soutěže, parkovací dům nejen zaplatit, ale i poté provozovat. Dům by neměl spadat pod společnost ISP, jež v Hradci nyní spravuje většinu parkovacích ploch. Kolik v něm bude parkování stát, stále není jasné.

Část parkovacích ploch v nových garážích by měla být vyhrazena zaměstnancům nemocnice, aby se co nejvíce parkovacích míst v jejím areálu uvolnilo pro pacienty.

„Nyní jsou parkoviště v areálu nemocnice úplně přetížená, proto si přejeme, aby personál parkoval v parkovacím domě za mírně zvýhodněných tarifů. Pak by se pacienti dostali autem až ke klinikám,“ plánoval už loni ředitel nemocnice Roman Prymula. V současné době je první půlhodina parkování v areálu zdarma, za každou hodinu je desetikoruna.