Zraněnou nevěstu musel z nepřístupného hrádku Aichelburg odvážet vrtulník.

Zraněnou nevěstu musel z nepřístupného hrádku Aichelburg odvážet vrtulník. | foto: Martin HorkýMF DNES

Obžalovaná nemohla pádu svatebčanů z prohnilé lávky zabránit, řekl soud

  • 96
Okresní soud v Trutnově zprostil viny Lenku Klimešovou, která podle obžaloby mohla za pád lávky na hrádku Aichelburg v Krkonoších. Před dvěma lety se tam zranilo sedm svatebčanů včetně nevěsty. Čtyři z nich pak žádali milion korun jako odškodnění.

Jen pár minut po obřadu se pod svatebčany v létě 2010 probořila lávka lesního hrádku Aichelburg. Svatebčané se zřítili do více než třímetrové hloubky a sedm z nich se zranilo. Kvůli nehodě stála u soudu Lenka Klimešová z turistického centra, které hrádek udržuje.

Podle soudu ale nebylo v jejích silách neštěstí zabránit. "Obžalovaná nebyla schopná objektivně zjistit, že nosné trámy nesou viditelné známky poškození," zdůvodnila soudkyně Marcela Horváthová, proč Klimešovou zprostila obžaloby, která ji vinila z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Policejní vyšetřovatelé zjistili, že trámy, které tvoří mostek hrádku Aichelburg, byly prožrané dřevokaznou houbou. Lenka Klimešová z turistického centra Veselý výlet se u soudu hájila, že měla na starosti pouze běžnou údržbu hrádku a jednou za měsíc tam uklidila (více o začátku soudního procesu čtěte zde).

Objekt patří také do rajonu místní lesní správy v Horním Maršově. Společnost Aichelburg má hrádek jen v pronájmu.

"Za technický stav hrádku je odpovědná příslušná lesní správa. Případné opravy měla žádat, ty by se dostaly do nějakého plánu a zajišťovat by je měli moji podřízení," řekl před soudem Radko Novotný, jenž je zároveň předsedou společnosti Aichelburg i šéfem investičního oddělení správy KRNAP.

Na otázku, kdo by měl sedět místo Lenky Klimešové na lavici obžalovaných, nechtěl její obhájce Jan Zuska odpovědět.

"To nebudu komentovat. Je ale jisté, že paní Klimešová nebyla za kontrolu technického stavu mostku odpovědná. Není to ani obsahem dodatku ke smlouvě z roku 2007," řekl Zuska. Právě o tento dodatek se opřela při rozsudku i soudkyně.

Poškozené, kteří požadovali milionové odškodné, odkázala soudkyně na občansko-právní řízení. Zda se na soud poškození znovu obrátí, není zatím jasné, ženich Petr Vyoral odmítl s novináři mluvit.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože státní zástupkyně, která navrhovala trest osmi měsíců vězení s podmínkou na dva roky, se proti verdiktu odvolala. 

Hrádek Aichelburg leží na skalním výběžku zalesněné hory nad Temným Dolem v Krkonoších.

Hrádek Aichelburg leží na skalním výběžku zalesněné hory nad Temným Dolem v Krkonoších.

,