Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Běla Fialová, iDNES.cz

Na Trutnovsku se objevily padělané tisícovky, jsou velmi zdařilé

  • 2
Už pět případů padělaných bankovek v současnosti vyšetřují trutnovští kriminalisté. Jde o tisícikoruny, které jsou velmi zdařilé a obchodníci je na první pohled nepoznají od originálů. Policie nevylučuje, že v oběhu by jich před Vánoci mohlo být více.

Padělané bankovky se objevily především na Královédvorsku. Za poslední měsíc jde o několik tisícikorun se sériovým číslem H25654933. Jednu z nich inkasovala žena na vánočních trzích na Kuksu koncem listopadu.

„Prodávala zde vánoční dekorace a bankovku dostala od kupujícího. Žena uvedla, že si na ní na první pohled nevšimla ničeho neobvyklého. Až když jí v peněžním ústavu na padělek upozornili, důkladnějším pohledem proti světlu zjistila, že na bankovce nejsou všechny ochranné prvky,“ sdělila trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Další padělanou tisícikorunou platil zákazník na čerpací stanici na Královédvorsku. Policisté evidují ještě tři další případy. Zajištěné bankovky nyní zkoumají odborníci z České národní banky. Padělateli hrozí až osm let vězení.