U pádu dvojice v lesoparku Čeřovka v Jičíně zasahoval vrtulník (19.9.2017).

U pádu dvojice v lesoparku Čeřovka v Jičíně zasahoval vrtulník (19.9.2017). | foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Milenci se při objímání zřítili z vyhlídky do rokle, jsou vážně zranění

  • 60
Osmnáctiletý pár se zřítil z opěrné zdi na vyhlídce Milohlídka v jičínském lesoparku Čeřovka. Při pádu dvojice utrpěla vážná zranění. Zatímco ženu vytáhli hasiči, muže musel ze strže vyzvednout vrtulník s podvěsem.

„Dle našeho šetření pár vylezl na ochoz, kde se objímali a při otáčení oba uklouzli a spadli přes okraj ochozu do rokle z výšky zhruba osmi metrů,“ popsala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Muž a žena spadli z opěrné zdi vedle rozhledny. Zůstali u paty zdi, zhruba v polovině kopce. Pod nimi byla ještě asi třicetimetrová strž.

„Pomoc jim zavolala náhodná kolemjdoucí, která zaslechla křik a ránu. Cizí zavinění jsme nezjistili,“ doplnila mluvčí.

Na místo vyjely dvě posádky záchranářů a lékařský vůz i vrtulník z Hradce Králové. Přestože Čeřovka leží na okraji města, dvojice byla v nepřístupném terénu zarostlého a podmáčeného svahu. Podle záchranářů navíc oba mladí milenci skončili ve strži na různých místech.

„Záchranáři na místě poskytli oběma zraněným veškerou potřebnou péči, včetně podání léků proti bolesti a zafixovali je ve speciálních transportních prostředcích. Zatímco dívku se za pomoci hasičů podařilo dostat na bezpečné místo a dále do sanitky, v mužově případě záchranáři usoudili, že bezpečnější a rychlejší bude jeho vyproštění pomocí lanového podvěsu,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Ivo Novák.

Záchranáři proto muže umístili do speciální sítě, v níž ho přepravili na místo, kde mohl vrtulník přistát. Po dalším ošetření pak oba vážně zraněné transportovali do traumacentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Utrpěli vícečetné zlomeniny a bylo tam podezření na poranění pánve, respektive páteře. Pakliže člověk spadne z více než trojnásobku tělesné výšky, měl by být automaticky transportován do traumacentra, protože ten pád může způsobit vnitřní zranění, která nemusejí být na první pohled patrná,“ upozornil Novák.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz