Pátrání v lavině v Černém kotli na polské straně Krkonoš (14. 3. 2021)

Pátrání v lavině v Černém kotli na polské straně Krkonoš (14. 3. 2021) | foto: HS Krkonoše

Stržení laviny trestné nebylo, skialpinisté však porušili uzávěru okresů

  • 5
Policie odložila případ pádu laviny v Krkonoších, při kterém letos v březnu zemřela pětatřicetiletá skialpinistka. Podle vyšetřovatelů se nestal žádný trestný čin. Lavina se utrhla v Černém kotli na polské straně Krkonoš, pod čtveřicí skialpinistů, kteří porušili vládní nařízení omezení volného pohybu mezi okresy.

„V těchto dnech vyšetřovatel z oddělení obecné kriminality odložil případ pádu laviny. Došel k závěru, že se nejedná o podezření z trestného činu a tudíž věc nelze vyřídit jinak,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Zároveň ale podotkla, že v případu má policie ještě podezření ze spáchání přestupku - porušení vládního nařízení omezení volného pohybu osob mezi okresy - bude řešit správní orgán.

Čtveřice známých z Mělnicka přijela do Špindlerova Mlýna letos v březnu z pracovních důvodů. Následně se rozhodla vydat na skialpech na turistickou túru. Když dorazila do Černého kotle pod Velkým Šišákem na polské straně, strhla lavinu, která dva z nich zavalila.

„Jednatřicetiletý muž se z laviny bez zranění vyhrabal, ale 35letá žena zůstala zasypána. Zbývající dva muže ve věku 40 a 46 let lavina minula,“ popsala mluvčí policie.

Všichni tři muži zavalenou ženu podle informací vyšetřovatelů okamžitě začali hledat a přivolali záchranáře. Ti s pomocí psa ženu po zhruba 70 minutách od pádu laviny nalezli v hloubce 1,3 metru. Byla v bezvědomí a po resuscitaci byla ve vážném stavu letecky transportována do nemocnice, kde svým zraněním podlehla.

14. března 2021

„Pomocí vrtulníku Letecké záchranné služby se relativně rychle na místo dostali psovodi, kteří okamžitě začali pátrat po zasypané skialpinistce. Po 20 minutách pes označil místo. Po vykopání jsme začali společně se zdravotnickými záchranáři resuscitovat,“ popsal dění u nehody šéfpsovod Horské služby Krkonoše Pavel Smejkal.

Nato však ještě spadla sekundární lavina z vedlejšího žlabu, všichni včetně psů před ní však stihli utéct. Žena se stala obětí jedné ze dvou lavin, které se ten den sesunuly v Krkonoších

Podle horské služby ostatní nepomohli

Horská služba ovšem vydala po události analýzu lavinové nehody, která se od závěrů policie v některých bodech liší. Podle ní ostatní skialpinisté zavalené ženě nepomohli.

Na místě tragédie bylo podle horské služby v neděli 14. března odpoledne celkem šest skialpinistů. Tři z nich při sjíždění lavinového žlabu Černého kotle strhla lavina, zbylí tři zůstali nad odtrhem. Ze tří lavinou stržených skialpinistů dva zůstali v laviništi nezasypáni, žena skončila pod sněhem.

Tři skialpinisté, kteří do žlabu Černého kotle nevjeli, zavolali o pomoc na linku 155. Tím však jejich aktivita zřejmě skončila.

„Nepodílejí se na kamarádské pomoci, čekají v sedle Martinovky na HS, ještě před jejím příjezdem odjíždí,“ stojí v analýze horské služby.

Účinně nepomohli ani skialpinisté stržení lavinou, kteří podle HS neměli žádnou lavinovou výbavu a ani neznali základní pravidla lavinové záchrany.

VIDEO: Takto probíhala záchrana reportéra Matěje Smlsala zpod laviny:

11. února 2021

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv