Klub dálkového a zimního plavání Metujští tygři uspořádal v Náchodě...

Klub dálkového a zimního plavání Metujští tygři uspořádal v Náchodě silvestrovský křest začínajících otužilců na tradiční akci Sejdeme se na Metuji. (31. prosince 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Na otužilce v Náchodě přišla policie, nedodržovali přikázané rozestupy

  • 139
Otužilci si ve čtvrtek užili tradiční silvestrovský křest nováčků v Metuji. Akce však letos měla nižší účast. Podle organizátorů ji ovlivnila epidemie koronaviru. K Metuji dorazili i policisté, kteří napomenuli účastníky, že nedodržují přikázanou vzdálenost mezi sebou.

Akce nazvaná „Loučení se s rokem 2020 - sejdeme se na Metuji“ se konala za přísných hygienických pravidel. Do ledové vody se ve čtvrtek v Náchodě po skupinkách postupně vnořila čtyřicítka plavců. 

„Voda byla 2,7 stupně Celsia, teplota vzduchu tři stupně. Křtu se zúčastnilo asi dvacet plavců, z nich čtyři byly děti, nejmladší šestiletá dívka z Náchoda. O budoucnost tak nemusíme mít strach,“ řekl Petr Kocián z pořádajícího oddílu zimního a dálkového plavání Metujští tygři.

Účast na závěrečné každoroční akci náchodských otužilců byla v minulých letech vyšší. Podle Kociána ji letos ovlivnila epidemie koronaviru.

Zázemí pro zimní plavání měli mít účastníci v tělocvičně Střední průmyslové školy stavební. Z toho ale sešlo. Kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru se plavci převlékali ve svých autech.

Navíc na místo akce přijela policie, která účastníky napomenula, aby dodržovali rozestupy. „To se nedá uhlídat, snažili jsme se mít rozestupy. Roušky jsme si na plavání sundali. Jinak to bylo v pohodě. Otužilců i diváků bylo oproti minulým ročníkům méně. Například loni bylo 75 plavců, ale to byl extrém,“ řekl Kocián. 

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se den ode dne zhoršuje. V kraji k dnešnímu dopoledni za 24 hodin přibylo rekordních 1089 nových nákaz, dosavadní rekord byl z 25. října, kdy jich přibylo 1022. V posledních dnech rychle přibývá i aktivních případů, k dnešku je jich v kraji 6345. Index protiepidemického systému PES v kraji druhý den po sobě stoupl, dnes o pět bodů na 89 ze 100. Druhý den se tak drží na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti, který značí kritický stav. V pátém, nejhorším stupni bylo dnes všech pět okresů hradeckého kraje, nejhůře, s 89 body, na tom je Hradecko a Náchodsko.

,