VIDEO: Samice orangutana ometla parapet a umyla okno. Úklid okoukala

  • 12
Samice orangutana bornejského Žaneta se proslavila na sociálních sítích předvánočním úklidem. I své ošetřovatelky v Zoo Dvůr Králové nad Labem překvapila tím, jak důkladně vydrhla kartáčem parapety a nakonec i umyla okna. Lidoopi dostanou o víkendu vánoční dárky.

Ošetřovatelky daly sedmatřicetileté orangutaní samici minulý týden vodu, stěrku, smetáček a další úklidové prostředky. Samy byly překvapené, jak ochotně se pustila do úklidu.

Vánoce u lidoopů

Zoo na neděli plánuje u lidoopů vánoční nadělování, v 10 hodin dostane dárky gorila Tadao a šimpanzi, v 11 hodin Žaneta a ostatní orangutani. Návštěvníci navíc v neděli zaplatí jen čtvrtinovou cenu vstupného, dospělí 25 korun a děti 15 korun.

"Objevují se dotazy, zda tohle Žanetu někdo učil. Opravdu ne a má to jenom odkoukané od pozorování ošetřovatelek při jejich běžné činnosti. Je nesmírně inteligentní, a proto často dostává nejrůznější předměty, aby se zabavila v rámci takzvaného enrichmentu," vysvětlila mluvčí dvorské zoo Jana Myslivečková.

"Přestože ji dobře známe, často nás stále svou inteligencí a šikovností dovede překvapit. Například rozpárala jutový pytel, který si chtěla navléknout a zjistila, že je malý," doplnila Myslivečková.

Žaneta je nejúspěšnější orangutaní matkou v Česku, protože vychovává již sedmé mládě - tříletou samičku Tessu. Úklidem se bavila téměř tři hodiny a její ošetřovatelka Alice Ryšavá ji při tom natočila na mobil. Video pak umístila na Facebook, kde se rychle stalo hitem.