Metodou štětování kameníci nedávno vyspravili například Jantarovou cestu z...

Metodou štětování kameníci nedávno vyspravili například Jantarovou cestu z Luční boudy k polským hranicím. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Ochranáři investují do oprav poničených cest v Krkonoších 150 milionů

  • 1
Bezmála sto kilometrů turistických cest a koryt horských potoků opraví v letošním roce Správa Krkonošského národního parku. Některé stezky jsou dlouhodobě v havarijním stavu, jiné poničily loňské povodně. Ochranáři odhadují cenu na 150 milionů korun. Práce začaly před pár dny a potrvají do podzimu příštího roku.

Dělníci budou souběžně pracovat na desítkách cest, výletníci proto musejí v Krkonoších počítat s omezením.

"Naší maximální snahou je pracovat za provozu, tedy neuzavírat cesty. Úseky, kde budou dělníci pracovat, budou označeny a ve většině případů je bude možné obejít. Někde ale budeme muset přistoupit k dočasnému uzavření," sdělil ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Oprava například uzavřela až do konce června populární Černohorskou cestu z vrcholu Černé hory do Janských Lázní.

Přehled všech rekonstrukcí a omezení pro turisty je na internetových stránkách KRNAP.

Stavbaři se ve většině případů zaměří na rekonstrukci povrchu cest a opravu podélného nebo příčného odvodnění.

Použijí běžné technologie, ale také tradiční metodu štětování, kdy kameny ukládají do země na výšku vedle sebe. Kameníci tak v minulosti opravili například frekventovanou Jantarovou stezku, vedoucí z Luční boudy k polským hranicím.

"Cílem všech těchto prací je zamezení další devastaci cest a také zvýšení komfortu pro návštěvníky hor," poznamenal mluvčí správy parku Radek Drahný.

Na opravy krkonošských stezek a potoků ochranáři získali dotace z Evropské unie a Státního fondu životního prostředí.