Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Adršpach opravil vstupní fasádu zámku, památku nově otevře i přes zimu

  7:56
Obec Adršpach na Náchodsku dokončila opravu vstupní fasády zdejšího renesančního zámku. Při průzkumu restaurátoři našli unikátní sgrafito tří králů, které na obnovu ještě čeká. Návštěvnický provoz skončil s posledním říjnem, noví zastupitelé však rozhodli, že památku zpřístupní i přes zimu.

Slepé arkády s olivovými ratolestmi, balkon zdobený stylizovanými lvy mantichorami či erby jsou znovu ozdobou zámku v Dolním Adršpachu. Obec investovala do východní fasády za poslední dva roky 6,5 milionu korun a 3,6 milionu s polovinou z dotací do zámeckého parku. Doufá, že přiláká návštěvníky.

Zchátralou památku, vystavěnou Adamem Bohdaneckým z Hodkova roku 1596, před deseti lety Adršpach zakoupil, opravil interiéry a teď v ní provozuje horolezecké muzeum, kavárnu či infocentrum.

„Nebylo to bez komplikací, ale jsem ráda, že se tuto část zámku s nátěrem, okny i restaurátorskými pracemi podařilo dokončit. Další pokračování bude záležet na nových zastupitelích,“ hodnotila práce před zářijovými volbami starostka Dana Cahová (Adršpach 2018), která znovu nekandidovala.

Komplikace se nakupily zejména proto, že výběrové řízení vyhrála pražská firma, která na náročnou zakázku nestačila. Původně zakázka měla být hotova v únoru a zahrnovala i restaurátorské práce, jenže firma dlouho klamala, kdo je pro ni provede, a nedodržela harmonogram.

Obec získala pouze 220 tisíc z dotace od ministerstva kultury, další částku kvůli nedodržení termínu vracela. V polovině ledna obec od smlouvy odstoupila, v té době na zámku zůstávala obnažená věž i nedokončené přízemí, firma navíc neodborně sňala zkorodovanou štukovou výzdobu ze slepých arkád.

Obec našla nového dodavatele a letos vše hradila ze svého. Firma z Velkých Chvalovic stihla termín do konce srpna bez problémů.

„Ceny některých materiálů se zhouply až o 40 procent. Konečná částka za fasádu není až tak vysoká na to, že jsme ještě dořešili drenáže, protože zámek se potýká se spodní vodou, a také otryskání původních mříží i jejich celkovou renovaci. Vybouraly se i nové vstupní dveře do kavárny, takže může vzniknout venkovní terasa,“ říká Lucie Hurdálková, která za obec na stavbu dohlížela.

Náročné to bylo i kvůli nárokům památkářů. Přestože stavba podle nich nebyla v některých ohledech předem dobře připravena a nastaly peripetie s firmou bez kvalifikovaného personálu, památkáři považují opravu za zdařilou.

Pochvalují si restaurátory

„Východní fasádu zámku výrazně poznamenala rekonstrukce z konce 20. století, kdy zámek sloužil jako archiv ministerstva vnitra. Většina ozdobných prvků fasády byla v této éře zjednodušena, odstraněna nebo nevhodně zopakována. Projekt obnovy fasády naplánoval jejich opravu do původního stavu,“ říká Jiří Balský, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově.

„Některé prvky se tak musely kompletně reprofilovat nebo zopakovat znovu, stejně tak korunní římsa. V jejím případě jsme vycházeli z její původní podoby, která se zachovala pouze na západní části zámku,“ vysvětluje Jiří Balský, proč trvali na původním profilu, i když zůstal jen na velmi krátkém úseku římsy.

Zámek Adršpach

Nechal ho postavit v roce 1596 Adam Abraham Bohdanecký z Hodkova. Několikrát byl přestavován, zmiňuje se i možná účast italského architekta Carla Valmadiho (1550–1620), který pracoval v Podkrkonoší pro Valdštejny v Hostinném, ale doklad schází. Rod Nádherných držel zámek od roku 1828, zásadními úpravami pak prošel v roce 1886. Roku 1945 Nádherní o zámek přišli při konfiskaci na základě Benešových dekretů, krátce po válce vyrabovaly bohatě vybavené komnaty různé živly.

V letech 1951 až 1954 tam byla ubytovna pro učně ze závodu v Horním Adršpachu, pak budovu spravoval Státní statek, ale chátrala. Roku 1969 ji získal Svaz klubů mládeže, poté ji zkonfiskovalo ministerstvo vnitra a po úpravách v roce 1970 tam zřídilo Státní ústřední archiv, který zde působil do roku 1989. Roku 2003 Svaz klubů mládeže budovu restituoval, roku 2012 se na odkupu dohodla obec Adršpach.

Náročné to bylo i s výplněmi oken, s nimiž původní projekt nepočítal. Památkáři požadovali opravu a repase hodnotných vnitřních špaletových oken z 19. století z éry barona Nádherného.

Ta mladší mohla obec vyměnit za nová, ale rozhodla se je levněji repasovat. Když se vnitřní rámy oken vyndaly, ukázalo se, že jsou poškozeny dřevokaznou houbou i hmyzem.

Jen pochvaly od památkářů i obce však sklízejí restaurátoři Jan Myška za štukatérské práce a Jan Čáda za kamenné prvky, které vrátily balkonu reprezentativní podobu.

Zámek sice podle průzkumu míval světle zelenou barvu odstínu olivínu, avšak zastupitelé se rozhodli pro okrovou, aby se příliš nevymykal svému okolí.

Nebylo to jen letní sídlo

Směrem k silnici se našlo renesanční polychromované figurální sgrafito. Odborníci ho objevili koncem roku 2020 při restaurátorském průzkumu.

„Jsou na něm tři králové s oltářem. Podle restaurátorů je to ve východních Čechách ojedinělé. Sgrafita mohla být na více místech zámku, musel by se provést další průzkum,“ uvažuje Lucie Hurdálková.

„Sgrafita i to, že tu byla kaple, svědčí o tom, že zámek nebyl jen letním sídlem. Druhé nadzemní podlaží nejspíš sloužilo šlechtě a přízemí služebnictvu. Architekt Carlo Valmadi, který je dáván do spojitosti s kostelem v sousedním Zdoňově, to už je renesance a Itálie. Třeba se k sgrafitům najde i nějaká písemná zmínka,“ říká Lucie Hurdálková.

Zámek je od listopadu pro návštěvníky uzavřen, v sezoně je tam k vidění výstava o historii Adršpašsko-teplických skal, expozice o pískovcovém lezení nebo úniková hra ve sklepení.

„Dva roky tu byly na průčelí plachty a lešení, turisty to spíš odrazovalo a návštěvnost byla slabší. Doufám, že se to víc rozjede příští rok. Pro turisty hraje velkou roli, že si teď mohou pořídit pěkné selfie,“ podotýká Jolana Jánská z infocentra.

Do fasád vzlíná vlhkost

Adršpach si vylepšuje rozpočet provozováním atraktivního skalního města, proto si mohl dovolit koupit zámek za 6 milionů a začít jej opravovat. Potíž s památkou však tkví v tom, že vyžaduje mnoho peněz a přitom není příliš využitá.

Podle ankety pro strategický plán do roku 2032 označila třetina dotázaných obyvatel opravu zámku jako nejvyšší prioritu, jako urgentnější však lidé jmenovali pozemky pro výstavbu, budování obecních bytů, chodníků nebo řešení problémů s přemírou turistů a silnou dopravou. Tvůrci strategického plánu navrhují vytvořit koncepci jeho kulturního provozu, lákavější kavárnu nebo upravit podkroví pro místní.

Budova se však podle Lucie Hurdálkové potýká s řadou problémů. Nejspíš není dořešeno odvedení vody ze zahrady, ta vzlíná do fasád a objekt si sedá. Odpadávají kusy fasády i s historickými vrstvami a mříže i s jejich kotvením korodují. Jen restaurování sgrafita může stát podle rozsahu až milion korun.

Podle památkářů bude potřeba teprve vyřešit, jak by se mělo se sgrafity, hodnotnými i v celorepublikovém měřítku, dál naložit. Obnova dalších stran zámku by však podle nich neměla být už tolik komplikovaná, zvlášť když technologické postupy i materiály už jsou vyzkoušeny na východní fasádě.

Na konci roku otevřou

Zastupitelstvo se v září vyměnilo téměř celé a také omladilo. Nový starosta v průběhu listopadu potvrdil, že opravy zámku by měly pokračovat, ale zastupitelé se poté na konkrétních krocích nedohodli a peníze pro rok 2023 nechali v rezervě.

„Domluvili jsme se, že zámek s prohlídkami i kavárnou bude otevřený nově i přes zimu vždy od pátku do neděle. Předpokládám, že zimní provoz bychom mohli spustit zhruba za dva týdny,“ odhaduje starosta Jakub Vajda (Máme rádi Adršpach) po úterním zastupitelstvu.

15. října 2022

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...