Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Revoluční silnice z plastu, díky speciální směsi má být odolnější

  16:55
Frekventovaná ulice u dopravního podniku v Hradci Králové poslouží pro experiment s moderními asfaltovými povrchy s příměsí plastů. Krajští silničáři tam v ostrém provozu vyzkouší nové směsi vyvinuté odborníky na pražské ČVUT.

Vědci pro test hledali co možná nejzatíženější silnici, našli ji v Buzulucké a Pouchovské ulici v Hradci Králové, kudy jezdí nejen nákladní auta do skladištní oblasti, ale i autobusy a trolejbusy do vozovny dopravního podniku.

Rekonstrukce více než 800metrového úseku od městského okruhu až k železničnímu přejezdu potrvá od začátku července do září. 

Nová silnice za 16 milionů korun by měla být odolnější vůči zátěži i počasí, stavba přinese první poznatky prověřené praxí.

„Bude to novinka v celé republice, nová pojiva jsou na bázi plastů a polymerů. Úsek bude rozdělen na samostatné, na sebe navazující plochy, kde aplikujeme různé materiály a skladby vrstev. Část bude s klasickým asfaltem, abychom lépe vyhodnotili, nakolik budou mít ty z nových technologií lepší vlastnosti. Výsledkem má být vyšší odolnost při velkém zatížení. Doufejme, že se to osvědčí, zatím však nikdo neví, jak to dopadne,“ vysvětlil náměstek ředitele Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Koutník.

Krajská společnost patří k průkopníkům nových materiálů z laboratoří Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

„Spolupracujeme se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) už delší dobu. Nabídli jsme se, že pokud bude něco nového, budeme rádi, když se to vyzkouší na našich silnicích. S odborníky z ČVUT jsme se domluvili, že vybereme úsek, který je hodně zatížený. To silnice splňuje. Úsek bude opravdu důkladně prověřen těžkou dopravou, uvidíme, jak se nová směs osvědčí. Pokud se potvrdí předpokládané vlastnosti, budeme povrchy používat ve větší míře. V minulosti jsme zkoušeli přidávat do asfaltu drcenou gumu z pneumatik. Je to náročné na pokládku, klasický asfalt se chová jinak,“ přiblížil Koutník (o dalším z experimentů čtěte v článku Mikrokoberec místo asfaltu má ušetřit krajské peníze při opravách silnic). 

Po dobu rekonstrukce budou v Buzulucké a Pouchovské ulici jezdit pouze vozy dopravního podniku. Nákladní auta pojedou přes Kladskou ulici a osobní vozy po okolí. Provoz pro MHD bude v polovině vozovky zachován, naštěstí je tam silnice dostatečně široká.

První přijde na řadu úsek od městského okruhu Buzuluckou ulicí ke křižovatce s odbočkou na Pospíšilovu třídu, pak mezi křižovatku Pouchovská a Severní ulice a železniční přejezd. Nakonec dojde na úsek v Pouchovské ulici.

Pouchov se bouří

Rekonstrukce a dočasné změny v dopravě připomněly dlouhodobý problém obyvatel části Pouchovské ulice za přejezdem a Velké ulice s nákladní dopravou, která přes hustou zástavbu převážně rodinných domů směřuje do skladištní oblasti.

Místní požadují, aby do ní kamiony jezdily přes Slezské Předměstí Kladskou ulicí, tedy trasou letní objížďky. Ani po letech diskusí a odborných studií se zatím řešení neposouvá. 

„Myslím si, že v Hradci neexistuje ulice, která by byla rezidentní a měla takovou zátěž těžkou dopravou. Ke krátkodobým uzavírkám na Pouchově docházelo už v minulosti. Ukázalo se, že Kladská ulice větší dopravní zatížení zvládne. Zpočátku jsem si také myslel, že nebude problém osadit pár značek a vymístit náklaďáky z lokality, kde nemají co dělat,“ připomněl předseda městské Komise pro dopravu a podporu cyklistiky a zároveň člen krajské dopravní komise Roman Plát.

Posouvá se i plánovaná výstavba severní tangenty, tedy obchvatu města, která dopravu směřující do skladištní oblasti vyvede z městské zástavby.

V roce 2010 hovořily optimistické odhady o otevření v roce 2020, začátek výstavby s dobou trvání tři roky se však prodloužil do roku 2028.

Pouchovská ulice s rodinnými domy, kudy míří kamiony do Skladištní oblasti.

Pouchovská ulice s rodinnými domy, kudy míří kamiony do Skladištní oblasti.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Hlavním problémem přesměrování toku aut do skladištní oblasti přes Slezské Předměstí je nyní křižovatka Stoletá, přes kterou se sjíždí z Víta Nejedlého do Kladské ulice, a křižovatka Kladské s Vážní ulicí poblíž nadjezdu nad železniční tratí. První je na hranici své kapacity, druhá ji ve špičkách překračuje. To je i jeden z argumentů obyvatel Slezského Předměstí. Zákazové značky na Pouchově a přesměrování nákladních aut dlouhodobě odmítají. 

„Rozhodně to není řešení. Doprava je u nás daleko větší. Opravdovým řešením je oprava ulic na Pouchově a co nejrychlejší stavba severní tangenty,“ uvedla zastupitelka a předsedkyně Komise místní samosprávy Slezské Předměstí-jih Eva Matyášová (ANO).

Tři řešení

Možnostmi řešení se zabývala studie společnosti Cross Zlín, kterou město zadalo na podzim 2020. Z expertizy vyplynuly tři verze. První nechává dopravu s úpravami proudit Pouchovskou a Velkou ulicí, další dvě hovoří o osazení značek omezujících tonáž vozidel. Podle Romana Pláta by situaci vyřešila úprava křižovatek na Slezském Předměstí: 

„Posudek zmiňuje, že křižovatka Kladské s ulicí Vážní je ve špičkách nad svojí kapacitou a křižovatka Stoletá je na hranici. To je i argument policie, proč zákaz vjezdu nákladním autům na Pouchov nepodpoří. Proti je i město. Ze studie však vyplývá, že značky umístit lze, ovšem jasně doporučuje vyřešení křižovatek. Třeba u Stoleté by se dal zvýšit signální plán a prodloužit odbočovací pruh. Po úpravách by měl být vjezd aut nad 3,5 tuny přes Pouchov zakázán. Je to, s ohledem na legislativu, běh na delší trať.“

Ať už situace dospěje k jakémukoli závěru, krajská údržba silnic má v plánu důkladně zrekonstruovat i navazující úsek Pouchovské ulice za železničním přejezdem a Velkou. 

„Projektujeme to až do Jaroměře. Zatím vedeme jednání s městem kvůli chodníkům a cyklostezkám, které by měly být součástí rekonstrukce, řešíme i kanalizaci, bude se měnit nivelita a šířkové uspořádání, plánuje se i zdvoukolejnění železniční tratě, na což musíme reagovat. Zkrátka by to mělo být uděláno komplexně,“ konstatoval Jiří Koutník.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...