Dopravní omezení na Pražské třídě v Hradci Králové kvůli podemletému mostku. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Komplikace na cestě k hradecké dálnici se kvůli mostku protáhnou

  • 2
Opravy vodou podemletého mostku na Pražské třídě v Hradci Králové se protáhnou. Jeho stav je horší, než se čekalo, dokonce by ohrozil životy dělníků. Řidiči, kteří jezdí přes hradecké Kukleny na Prahu či Chlumec nad Cidlinou, musí být trpěliví.

Dopravní omezení na Pražské třídě v hradeckých Kuklenách, které nutí řidiče snížit rychlost na třicítku a kličkovat mezi plastovými svodidly, jen tak rychle nezmizí.

Mostek na Pražské třídě v Hradci Králové podemlela voda v červnu 2013.

Vodou podemletý mostek, kvůli němuž město muselo opravu na výpadovce k dálnici na Prahu omezit, je v horším stavu, než se původně předpokládalo, takže bude nutné změnit způsob jeho rekonstrukce.

To znamená zpracování nové projektové dokumentace a vyhlášení soutěže na výběr nové stavební firmy, která ho opraví.

Dělníci nemohou opravovat mostek zevnitř

"Podle soudního znalce se stav mostku zhoršil natolik, že je potřeba změnit způsob opravy," vysvětluje mluvčí radnice v Hradci Králové Magdaléna Vlčková.

Při původním způsobu opravy by podle znaleckého posudku mohl havarijní stav mostu ohrozit dělníky na životě. Původně ho totiž měli opravovat zevnitř. Statik jim ale pohyb pod ním zakázal.

"Most je složen ze tří dílů. Střední část pochází z roku 1890 a kromě povodní se na ní podepsal i zub času. Poškozené jsou kamenné klenáky, které tvoří skelet mostu," říká autor posudku, soudní znalec přes mostní konstrukce Pavel Hrůza.

Dopravní omezení na Pražské třídě v Hradci Králové kvůli podemletému mostku.
Dopravní omezení na Pražské třídě v Hradci Králové kvůli podemletému mostku.

O nenápadném mostku, který překlenuje Labský náhon v Kuklenách, neměla většina Hradečáků do loňského léta ani ponětí.

Když ho ale v červnu podemlela velká voda, musela radnice kvůli bezpečnosti provoz přes mostek upravit. Mnoho řidičů si na úpravu těžko zvykalo.

"Zpočátku jsem se bál, abych si o ty rozdělovače pruhů neutrhl spoiler. I když jsem si už zvykl tudy projíždět, budu rád, až zase dají silnici do pořádku," říká Martin Pospíšil z Chlumce nad Cidlinou, který Kuklenami často jezdí.

Hotovo má být až v létě

Práce, které podle původních předpokladů měly být hotové do poloviny března, budou trvat další měsíce. "Oprava mostku by nově měla být ukončená do prázdnin," řekl náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

Radnice má v rozpočtu na opravu vyhrazených deset milionů korun. Mostek je podemletý od června 2013, kdy se Labským náhonem prohnala velká voda.

Omezení na silnici trvá už od konce loňského července, kromě zpomalení rychlosti a svedení dopravy k jedné straně na ni nesmí ani vozidla těžší než 3,5 tuny. Výjimku mají pouze autobusy a trolejbusy městské dopravy.

Firma, kterou radnice původně vysoutěžila loni na podzim, s tím příliš nepohnula, protože práci komplikovala příliš vysoká hladina vody v náhonu. Nepodařilo se snížit průtok vody pod mostem, rekonstrukce tak skončila ještě před koncem loňského roku.

Radnici teď znovu čeká úřední kolečko, které absolvovala už loni. Kvůli závaznému verdiktu znalce nelze pokračovat v opravě podle původní dokumentace. Kladem celé věci je, že ač je mostek v mnohem horším stavu, než se předpokládalo, auta po něm, byť s omezením, budou moci jezdit i nadále.

"Pokud se návrh opravy udělá citlivě, bude možné po mostku do poslední chvíle jezdit," říká Hrůza. Bude však záležet na projektantovi, jestli na nějaký čas nenechá most kompletně uzavřít. Pokud by se tak stalo, zkomplikovalo by to situaci řadě hradeckých řidičů, kteří Pražskou cestu využívají jako spojnici s dálnicí D11.