Lékař z Hradce Králové prý předchozí večer popíjel víno (ilustrační foto).

Lékař z Hradce Králové prý předchozí večer popíjel víno (ilustrační foto). | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Hradecký lékař ordinoval pod vlivem. Tvrdí, že v ordinaci nepil

  • 3
Na praktického lékaře z Hradce Králové pacienti v úterý zavolali policii kvůli opilosti. On však tvrdí, že v ordinaci nepil, zřejmě mu naměřili zbytkový alkohol z předešlé noci. Opakovaně nadýchal kolem promile.

"Policisté přijeli na udání, že jsem pod vlivem alkoholu, ale já jsem ho v ordinaci ani neměl, ani jsem ho nekonzumoval," řekl hradecký lékař Pavel Zikuda. Přesto u něj opakované dechové zkoušky v úterý dopoledne prokázaly přítomnost alkoholu.

"Zjistili jsme 0,96 promile alkoholu v dechu, další opakovanou zkouškou 1,04 a třetí ukázala 0,88 promile alkoholu v dechu," sdělil hradecký policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Praktický lékař, který má ordinaci u hlavního nádraží v Hradci Králové, to vysvětluje jako zbytkový alkohol.

"Je pravda, že jsme večer předtím s manželkou vypili víno a zbyly asi dvě deci, které jsem v noci dopil, to je vše, co k tomu můžu říct," přiznal Zikuda.

Lékař může dostat pokutu až 50 tisíc nebo zákaz činnosti

"Lékař spolupracoval, vyzvali jsme ho k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, kterému se podrobil, a vyslechli jsme ho," sdělil mluvčí policie.

Ta věc prošetřuje jako přestupek, za který může správní orgán udělit lékaři pokutu 25 až 50 tisíc, nebo mu může zakázat činnost až na dva roky.

Mluvčí dodal, že policie podobných případů v Hradci Králové neřeší mnoho, ale v republice se problém s opilými lékaři vyskytuje poměrně často a už i Česká lékařská komora hledá mechanismus, jak problém řešit.

Komora může přistiženému lékaři udělit důtku, pokutu či jej podmínečně vyloučit, ale až na základě stížnosti od pacientů. Podle prezidenta komory Milana Kubka je paradoxní, že pacienti si málokdy stěžují na lékaře, kteří pijí pravidelně, ale spíš na ty, kteří se opijí mimořádně (více čtěte zde).